Miercuri, 22 Mai 2019
Miercuri, 22 Mai 2019


Kontakt / Maghiarii din România au votat 97 la sută FIDESZ

Maghiarii din România au votat 97 la sută FIDESZ

În Ungaria tineretul de dreapta a petrecut până în zori pe ritmul pieselor formației Edda, cea mai populară din Ungaria, cu un lider vocal carizmatic, Pataky Attila – un mic dumnezeu al tineretului și al generației anilor 70-80 –, care la megaconcertele sale mărturisește voalat, că nu vede altă cale pentru țara sa, decât FIDESZ.

Tonul chefului gigant a fost dat de primele cuvinte ale victoriosului Orbán Viktor, care a pus masele de oameni să cânte ”Kossuth nóta”, cântecul revoluționarilor din 1848, care are refrenul clasic – folosit ca signal și de Radio Budapesta în anii 80 – ”Trăiască libertatea maghiară, trăiască patria”.

Cântecul comun a ieșit un pic fals, dar bucuria mulțumii a acoperit cu discreție acest neajuns.

Noaptea târzie a găsit lumea dansând și cântând, debarasându-se de presiunea fără precedent a campaniei electorale, prima din istoria Ungariei moderne, care a fost urmărită cu sufletul la gură și de o bună parte a presei occidentale anti-Orban, unele cotidiane gigant informând cititorii săi din oră în oră, cu speranța că guvernul maghiar va fi demis de popor.

     

Primele reacții ale liderilor preconizează în mare atmosfera următorilor 4 ani ai Ungariei. Orbán a vorbit colocvial cu masele despre patrie, credință și speranța într-un viitor bazat pe proiectul de țară oferit de FIDESZ, cu orientare occidentală și cu spirit critic la adresa noului val a neoliberalismului globalizant.

Candidatul socialiștilor – împrumutat de la o formațiune politică care nici nu a intrat în parlament – a vorbit despre greutatea de a da telefon învingătorului amenințând voalat guvernul, că aceasta nu va ține până 2022. Discursul său nu a avut nici un aspect pozitiv, întărind ideea că socialiștii vor continua activitatea lor prin politică de protest – adică a spune NU la orice propune FIDESZ – fără însă a avea proiecte de alternativă.

Cea mai neprofesională declarație l-a avut noul partid Momentum, carea intrat în cursă printr-o inițiativă civică care avea scopul îmbrâncirii candidaturii Ungariei la organizarea olimpiadei –, liderul acestui partid evitând să felicite câștigătorii, deoarece ”e foarte neplăcut”.

Este un mister de unde a primit opoziția ștririle cum că schimbarea guvernului este iminentă, că Bruxelles-ul face niște presiuni extraordinare pentru a schimba guvernul maghiar critic la adresa lui. 

Este un mister cine i-a spus lui Gyurcsány (DK) că opoziția câștigă; Gyurcsány s-a și apucat să se împace cu partidul Jobbik, atenționând-ul pe acesta că ”are obligația morală de a guverna împreună cu DK ”.

Maghiarii din România au votat în proporție de 97 la sută cu FIDESZ, dovedindu-se astfel că majoritatea zecilor de comentarii dure împotriva lui Orbán – comentarii care sugereau într-un stil categoric o catastrofă pentru FIDESZ – au cel puțin o latură personală, unii maghiari fiind supărați pe anumite personaje din FIDESZ (fiind un partid mamut, are întradevăr multe uscături) sau se găsesc în altă curte a sponzorizărilor, decât majoritatea societății maghiare din România. 


Sus