Duminică, 25 August 2019
Duminică, 25 August 2019


Kontakt / Centenar – Comisia Europeană obligată să se ocupe de problema maghiarilor din România!

Centenar – Comisia Europeană obligată să se ocupe de problema maghiarilor din România!

S-a încheiat strângerea semnăturilor în cadrul celei mai mari inițiative comune europene de după cel de Al Doilea Război Mondial - Minority Safe Pack – în proiect implicându-se toți cetățenii UE, care vor ca problema minorităților naționale – în jur de 50 000 000 de suflete în UE – să fie reglementată prin legi elaborate de Comisia Europeană, uniform valabile în toate țările membre.

Aceste legi vor rezolva eternele frecușuri dintre autoritățile majorității și minorități; vor șterge diferențele dintre drepturile maghiarilor din România și cele ale austriecilor din Italia (Tirolul de Sud); germanilor din Danemarca și a multor alte minorități autohtone, rămase astfel după trasarea granițelor postbelice.

     

Rezultatele sunt așa de bune – peste 1 200 000 de semnături – încât unele minorități autohtone europene au primit știrea reușitei colectării ca pe ceva ieșit din comun, presa occidentală interesându-se sincer de inițiativă.

Inițiatorul celui mai mare proiect civic din UE, alături de FUEN (Organizația Minorităților Autohtone din Uniunea Europeană), este UDMR.
Țările care și-au îndeplinit baremul european sunt: Italia, Danemarca, Croația, Letonia, Lituania, Bulgaria, Ungaria, România, Slovacia și Spania.

Pentru a avea dreptul de a aduce în fața Comisiei Europene problemele minorităților autohtone din UE – printre care și cea a maghiarilor – Minority Safe Pack trebuia să adune 1 milion de semnături, având în rândul țărilor participante 7 care și-au îndeplinit deja și baremul oficial european.

Euforia reușitei poate fi observată în numeroase localități din Transilvania, maghiarii sperând că în scurt timp vor beneficia de legi care le vor permite să se identifice cu steagul și însemnele națiunilor (așa cum au dreptul de mult românii din Ungaria); să aibă înscripții bilingve în localitățile unde procentajul lor atinge 15 la sută; să aibă dreptul să-și folosească limba în administrație; să aibă dreptul la autodeterminare (autonomii de diferite grade); să aibă dreptul de a învăța în limba maternă la toate specialitățile și universitățile multiculturale (inclusive inființarea liniei maghiare la UMF Târgu Mureș); dreptul de a intra în posesia imobilelor luate ilegal de comuniști (clădirile la care hârtiile erau superbune la confiscare, dar aceleași hârtii au devenit ”incomplete” la retrocedare).
Sus