Miercuri, 18 Septembrie 2019
Miercuri, 18 Septembrie 2019


Kontakt / Unire mică – prin prisma picăturilor aurite

Unire mică – prin prisma picăturilor aurite

A se lua o cană cu apă, trei lingurițe de ulei de măslină virgină, pârguită în soare de arsiță bună, măslină de miazănoapte și măslină de miazăzi, măslină de soare-apune și măslină de vremuri bune.

A se strecura uleiul în apă și după o sută de treceri de timp a se supune fluidul vânturilor nestăvilite ale devenirii. După care se lasă totul iarăși zecilori de treceri de timp.

Și stropii circulari de ulei, încărcați de roua vântului se ciocnesc din nou și se adună, se lipesc în ghemotoace, ochiurile de ulei se împreună – măsline de vremuri bune. E legea firii. Cu masoni sau cu strigoi, cu Papi și cu Merlini – strop cu strop, se adună, se readună, român cu român, de pe drumuri. Hai sa dăm mână cu mână. Pete de ulei între alte picături de ulei. Să fie puterea împreună – dușmanii să nu răzbească!

Ruși, și unguri și sârbi și bulgari poate si urși, poate și tzântzari – se adună, pe limba lor, pe firea lor. Să fie cald în noapte, sa fie bine, aceasta este zarea omului.

Cu toții, mână cu mână: dușmani? Prieteni! Noaptea, vântul? Pentru toți deopotrivă, strigă...

 

Hai să dăm mână cu mână; și cu mână și cu mână și cu mână – mai departe și mai departe, măslina și uleiul, petele se-aduna în ochiuri luminoase. Lumina uleiului strălucește pe valurile timpului – mici, străini unii cu alții, cu noaptea în încheituri fugind … mână cu mână și cu mână și cu mână … din noapte ziua să ramână!

Mergem, ne amintim, ne regăsim, ne apropiem, alegând și atrăgând, decizând cum decide mintea omului, apropiind cum se apropie ochi de ulei de picătură de ulei.

Și vorbesc ziarele, și urlă politrucii. De parcă nu ar ști, de parcă nu ar fi văzut, pe suprafața plată a unei cești de apă, ochi și picături de ochi ulei de măslină, care se unesc! Și mai departe vom da și mai mulți, mână cu mână, ochi de ochi, in legea firii!

Fiecare mică unire este preziua unei mici uniri mai mari. Mână cu mână, ochi cu ochi, laolaltă împotriva nopții – încă puțin, și este ziuă.

La Multi Ani!
Sus