Duminică, 25 August 2019
Duminică, 25 August 2019


Kontakt / Guvernul maghiar clădește creșă și grădiniță maghiară în Sighetu Marmației

Guvernul maghiar clădește creșă și grădiniță maghiară în Sighetu Marmației

Numărul mic al grădinițelor maghiare precum și lipsa totală a creșelor maghiare a obligat comunitatea maghiară din Sighetu Marmației să-și unească forțele pentru a face ceva în acest sens, deoarece tot mai mulți părinți maghiari dădeau deja copii la grădinițe române, cele maghiare fiind puține și dispersate în oraș.

     
Biserica Romano-Catolică și Liceul Maghiar Leőwey Klára au preluat inițiativa cerând ajutor Ungariei, cerând guvernului maghiar să le ajute. Ajutorul nu a întârziat mult și, iată, azi s-a semnat contractul referitor la construirea unei creșe moderne maghiare într-o clădire modernizată a unui centru de grădiniță.

La semnarea contractului au fost prezenți liderii bisericii romano-catolice din regiune precum și reprezentanții guvernului Ungariei, care au încurajat maghiarii din Maramureș să înscrie copii lor la secții maghiare, începând de la grădiniță până la bacalaureat.

Cu această construcție guvernul Ungariei bifează încă un centru de învățământ maghiar esențial, alăturând-o pe acesta la Liceul Maghiar din Gherla, Internatul de la Cireșoaia și multe multe altele, care niciodată nu ar fi fost clădite de autoritățile românești.

Sus