Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Kontakt / 200 000 de maghiari din România participă în aceste zile la Alegerile din Ungaria

200 000 de maghiari din România participă în aceste zile la Alegerile din Ungaria

Aproximativ 200 000 de maghiari din România participă în aceste zile la alegerile din Ungaria, votând prin așa numitul plic participativ, care conține o declarație de consimțământ (prin cardul de autentificare maghiar respectiv buletinul român) și foaia pe care sunt înșirate partidele participante.

Deși presa din Ungaria a semnalat timid că numărul cetățenilor maghiari cu drept de vot de peste hotare pare a fi crescut spectaculos, puțini ar fi închipuit că numărul acestora va trece de 350 000.


Acest număr de voturi – dacă sunt toate valabile – ar putea decide soarta a 2-3 mandate. Experiența alegerilor din 2014 arată, însă, că maghiarii de peste hotare se obișnuiesc greu cu modul de votare și trimit spre centre foarte multe bilete de vot nevalabile, greșit completate, rupte, cu adrese incomplete.

Plicurile participative puteau fi solicitate prin Poșta Română sau prin consulatele din Cluj sau Miercurea Ciuc – această metodă din urmă fiind mult mai sigură decât trimiterea prin poștă.

Cei care au solicitat calea prin Poșta Română s-au trezit cu anunțurile din presa maghiară cum că sute de reclamații au sosit deja legate de întîrzierea acestor plicuri sau starea deteriorată a acestora, creând panică între oameni, sfătuiți de organizațiile maghiare din România ca să nu trimită nimic prin Poșta Română deoarece dacă nu ajung plicurile până la 8 mai în Budapesta voturile sunt nule.


Astfel majoritatea plicurilor participative sunt adunate de organizații civice și UDMR, asigurând astfel siguranța acestei corespondențe absolut confidențiale.

La Cluj în sala de spectacole a consulatului general au fost amenajate trei mese de preluare a plicurilor, sub privirea ageră a observatorilor partidelor maghiare care, în anumite cazuri – în funcție de coloratură politică sau gradul de experiență – cereau și documente auxiliare pentru identificarea votanților sosiți din alte localități.

Trăgând concluzia anului 2014, când aproape jumătate din voturi au fost nule pentre diverse inexactități, s-a înființat vizavi de mesele de preluare și cutia colectoare o sală de consultanță, unde personalul oficial și observatorii partidelor au ajutat oamenii să se descurce cu plicul (completarea documentației de autentificare, foarte severă).


Personalul diplomatic și observatorii au recunoscut că erau surprinși de disciplina votanților dar mai ales de numărul lor ridicat, în unele cazuri formându-se cozi la cele trei mese. În curte oamenii stăteau de vorbă, povestind care de unde a venit și oare ce partid ce procentaj va lua. 

Conform observatorilor numărul voturilor nule va fi iarăși ridicat deoarece o bună parte a maghiarilor din România cred că în ziua alegerilor, 9 aprilie, se votează la consulate. Aceste voturi nu vor fi considerate ca valabile deoarece plicurile din Cluj și Miercurea Ciuc trebuie să fie preluate de Budapesta în 8 aprilie.

Sus