Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Kontakt / Prima rândunică – un gimnaziu din Cluj sparge gheața relațiilor româno-maghiare

Prima rândunică – un gimnaziu din Cluj sparge gheața relațiilor româno-maghiare 

Iată, principala inițiativă din anul Centenarului, care ar putea fi primul pas spre reconcilierea istorică româno-maghiară, sosește nu de la politicieni, nu de la parlamentul ales sau președintele votat, ci de la o școală de cartier din Cluj, Școala Gimnazială Octavian Goga. Ideea de a comemora ziua de naștere a poetului român împreună cu prietenul său maghiar, Ady Endre, implicându-se în proiect cele două secții ale școlii, este mai mult decât remarcabilă, este chiar simbolică.


Această școală de excepție din Cartierul Mănăștur nu prea apare în știri sau emisiuni dedicate evenimentelor și proceselor de învățământ, deși este una dintre școlile mixte în care holul central este dominat de portretele celor doi prieteni de suflet: Octavian Goga și Ady Endre.

            

Cine ar dori mai mult de la învățământul multicultural din Ardeal, decât colaborarea reală a secțiilor române și maghiare? Cine nu s-ar bucura de imaginea unei săli pline, unde elevii celor două secții participă la un concurs bilingv, prezentând viața celor doi, începând cu Rășinari-ul lui Goga până la casa lui Ady din Érmindszent (Mecentiu, jud. Satu Mare)? 

         

O sală în care elevii clasa a VII-a A (RO) construiesc în miniatură casa natală a lui Ady – prezentând chiar și încăperile – și o clasă a VII-a C (HU) care vorbesc despre Goga și recită în maghiară Az Értől az Óceánig (De la Eriu la Ocean)?


Inițiatorii principali al acestui proiect ieșit din comun sunt profesorii Cerasela Varga (istorie) și Alina Teodorescu (matematică) de la secția română și Nyakas Magdolna (matematică) respectiv Sabău Enikő (directoare adjunctă) de la secția maghiară.


Patru profesori de excepție, care, iată, nu sunt profesori de literatură, și totuși își sumă responsabilitatea de a apropia cele două națiuni prin exemple pozitive.

Interviurile realizate de TVR Cluj au scos în evidență dascăli emotivi în fața camerelor de luat vederi. 


Explicația e simplă: presa foarte rar acceptă invitațiile lor legate de activități practice, acestea fiind considerate plictisitoare, fără elementul ”halucinant”. Astfel profesorii nu prea cunosc încă presa clasică, în care redactorii sunt intelectuali, care are menirea de a informa lumea și de a deschide orizonturi.


După acest program întradevăr multicultural – și nu numai prin vorbe mari –, Asociația Clubul Media Corbul Alb a oferit organizatorilor parteneriat pentru a concepe și efectua împreună Gala Bibliotecii Româno-Maghiare în eleganta sală a Radio Cluj, transmis de TVR Cluj.


Conform planurilor, la această Gală din 12 mai – sprijinită de Consiliul Local Cluj – trei elevi maghiari (VII.C) vor prezenta poezii de Goga și trei elevi români (VII.A) poezii traduse în română, scrise de Ady Endre.


În cadrul Galei, Holul Radio va găzdui machetele castelului Goga din Ciucea, respectiv a casei Ady din Érmindszent (Mecentiu, jud. Satu Mare), cei șase elevi explicând invitaților caracteristicile imobilelor, colorând această imagine cu anecdote legate de prietenia Goga – Ady.


Sus