Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Kontakt / 2 ani și 6 luni cu executare – Horváth Anna devine simbolul luptei împotriva antimaghiarismului semioficializat

2 ani și 8 luni cu executare – Horváth Anna devine simbolul luptei împotriva antimaghiarismului semioficializat


Știrea conform căreia cel mai respectat lider al maghiarilor din Cluj, fostul viceprimar Horváth Anna – trimis în judecată de SRI și DNA pentru obținerea în circumstanțe controversate a unor abonamente la concerte pentru pentru tineri – a fost condamnat la 2 ani și 6 luni cu executare, a indignat zeci de mii de maghiari care consideră această decizie ca și una profund antimaghiară, având un singur scop: discreditarea liderilor care au popularitate în rândul maghiarilor, inclusiv între tineri.

Cazul ”SRI și abonamentele de concerte” la început a fost considerat de societatea maghiară ca o glumă proastă, Horváth Anna fiind cunoscută ca și omul care a introdus în viața social-politică din regiune conceptul de ”lucru cinstit”, făcându-și cu această concepție mulți inamici, mai ales în cadrul primăriei, unde se lupta in eternis cu delăsarea, cu dosarele ținute în sertare și cu neprofesionalismul.

Încă din 2016 a fost luat în vizorul SRI ca și o persoană prea populară – votat masiv și de români – care prin carisma sa putea însufleți orice activitate, transformând prin devotamentul său instituții indolente în instituții performante. Având acest har al organizării – fiind și profund religioasă – a devenit ținta multor grupuri care aveau interese legate de ”teritoriul” pe care Horváth Anna era șefă cu o severitate cunoscută.


Presa a observat din start că procesul Annei Horváth este unul politic, deoarece obținerea abonamentelor pentru tineri (ca și o răsplată pentru voluntariat) coroborat cu urgentarea unor procese urbanistice (tragerea la răspundere a subordonaților pentru ritmul scăzut al muncii) nicicum nu poate fi considerat caz de securitate națională. Ziar de Cluj a și formulat această idee plin titlul ”Cum a distrus SRI, pe zero probe, cariera omului politic Anna Horváth.” 

Singura dovadă pentru ”corupție și trafic de influență” este o înregistrare SRI de la un restaurant – o înregistrare în limba maghiară, montată (lipsesc pasaje), în care Anna discută cu un om de afaceri, despre sponzorizarea ”copiilor”. Tot în aceeasi discutie – într-un alt context – omul de afaceri este întrebat cum stă cu hărtiile sale pentru o construcție. Acesta a răspuns râzând: ”Povestea cocoșului roșu”, adică ”nu se va termina niciodată, așa cum e pe la voi în general”.

Acest pasaj SRI a fost ”dovada” pentru infracțiune, deși problemele de traducere și cele legate de calitatea sunetului a fost recunoscut în plen (provocând zâmbete amare).

Decizia va fi desigur contestată, Horváth Anna devenind simbolul luptei maghiarilor împotriva antimaghiarismului semioficializat. 


 

                                                            ***

Horváth Anna:


„Aș minți dacă aș spune că mă surprinde decizia de astăzi. Apropiații mei știu că m-am pregătit pentru orice eventualitate. Nu pentru că aș fi comis o ilegalitate, ci pentru că, în ultimele 525 de zile, am constatat pe propria piele că România este un stat securist.”


Înainte să vorbesc despre sentință, doresc să spun câteva cuvinte despre circumstanțele de azi dimineață, deoarece cred că au un mesaj. Decizia Curții de Apel Cluj, care ar fi trebuit să fie una rostită în mod public, a fost amânată de trei ori, ultima dată pentru vineri dimineața la 8.30. 


La ora 8 Curtea s-a pronunțat deja, în spatele ușilor închise. Dacă e inuman ceea ce s-a întâmplat aici, astăzi, vă las să decideți fiecare.


Din păcate, această decizie demonstrează, fără îndoială, că, dacă ”autoritățile locale” ale statului securist au decis, în urmă cu doi ani, să declare că viceprimarul maghiar din Cluj-Napoca reprezintă un factor de risc pentru securitatea națională și să o elimine din spațiul public, arătând o lecție și pentru suporterii acesteia, atunci pot acționa în acest sens fără nicio rezervă.


Cei care încearcă să interpreteze decizia de astăzi în baza legilor statului de drept, le transmit să nu se obosească! În România statul de drept nu există. Și dacă a existat vreodată, a încetat să mai existe.


Dacă aș fi dramaturg, cu siguranță aș încerca, în cadrul concursului de proiecte dramaturgice planificat de UDMR pentru anul Centenarului,  să întrec ”Procesul” lui Kafka, dar nu sunt dramaturg. Sunt politician și avocat.


Prin urmare, transmit celor care se opun cu atâta vehemență reformei legilor justiției și modificării Codului Penal – din care mai mult de o treime a fost deja declarat neconstituțional – să studieze cu mare atenție acest caz!


Să nu treacă cu superficialitate peste niciun detaliu, pentru că ceea ce se întâmplă în acest "dosar" se poate întâmpla oricui, nu doar politicienilor, se poate întâmpla oricui, în orice moment, fie că ești om de afaceri, simplu formator de opinie sau orice om care muncește pentru comunitate cu onestitate, dăruire și devotament."Sus