Marţi, 10 Decembrie 2019
Marţi, 10 Decembrie 2019


Kontakt / Primarul din Baia Mare vrea să disperseze copiii maghiari?

Primarul din Baia Mare vrea să disperseze copiii maghiari?

Presa din Maramureș prezintă cu mirare planul primarului Cătălin Cherecheș, de a dispersa elevii maghiari de la singurul liceu maghiar la școlile românești.

Conform presei comunitatea maghiară din Baia Mare, adunată pentru a sărbători împreună ziua de 15 martie, a avut parte de o surpriză inedită. Primarul orașului, invitat la festivitățile organizate la Teatrul Municipal a ținut un discurs elucubrant despre cum ar trebui dispersați copiii maghiari în școlile românești. 

A îndemnat părinții să nu le taie viitorul acestor copii, înscriindu-i în singura școală maghiară din localitate.

Edilul a atacat inexplicabil Liceul Teoretic “Németh László”, a insinuat că în această școală elevii ar fi lipsiți de o educație de calitate, îngrădiți ca într-un ghetou și sunt lipsiți de viitor. 

      

Ceea ce a uitat primarul a fost să se informeze despre elevii acestei școli și rezultatele obținute de acești elevi la examene și concursuri. 

Ar fi avut o mare surpriză, dacă ar fi avut această curiozitate – ne-a declarat directoarea liceului, Váradi Izabella. – Nu are motive de îngrijorare pentru viitorul acestor copii, deoarece absolvenții acestei școli își continuă studiile și aduc cinste școlii atât la facultăți cu predare în limba română, cât și în cele din Anglia sau Germania. De pe băncile acestei școli au ieșit informaticieni, medici, ingineri, medici veterinari, farmaciști, dascăli care fac cinste comunității locale și acum se simt jigniți și umiliți de ieșirea necontrolată a primarului, după cum dovedesc reacțiile lor de pe paginile de socializare – ne-a explicat directoarea.

Conform presei românești cei prezenți l-au ascultat cu consternare, s-au simțit umiliți și șocați de schimbarea de atitudine a stimatului invitat, care în urmă cu un an le-a promis că va muta școala într-o clădire din centrul orașului, iar acum îi amenință cu desființarea ca unitate școlară de sine stătătoare.


                                     Directoare Váradi Izabella în centrul atenției

Părerea nimicitoare a primarului pare cu atât mai stranie, încât Corbii Albi au făcut nu de mult o vizită la acest liceu, dând ca exemplu pentru multe alte școli cu limba de predare română și maghiară.

Sus