Duminică, 25 August 2019
Duminică, 25 August 2019


Kontakt / În Capitoliul din Washington s-a evocat Revolutia Maghiară din 1848

În Capitoliul din Washington s-a evocat Revolutia Maghiară din 1848

Anul acesta congresul Statelor Unite a marcat cu un gest aparte împlinirea a 170 de ani de la izbucnirea revoluției maghiare, ca parte a ”primăverii popoarelor” (printemps des peoples) din Europa anului 1848.

Să ai un bust în Capitoliu la Washington, înseamnă că în Statele Unite numele tău este legat de lupte pentru drepturi și libertăți. Kossuth a fost foarte popular în Statele Unite, unde – după depunerea armelor - încerca să convingă industriașii să doneze bani pentru a reface armata maghiară, să reorganizeze lupta mai departe împotriva tiranului austro-rus.


Numele lui Kossuth Lajos este purtat de zeci de localități în Statele Unite, el având plăci memoriale peste tot unde a ținut discursuri despre setea de libertate a maghiarilor.

După înfrângerea Ungariei de către Imperiul Habsburgic și cel Țarist, honvezii armatei maghiare și-au luat cu miile calea spre Statele Unite, ajungând în funcții înalte în Armata Nordului, acești maghiari – având experiența bătăliilor adevărate – au ajuns legendele războiului Nord-Sud.

Unul din acești ofițeri a fost Károly Zágoni din Seini, ale cărui fapte de la Springfield sunt imortalizate de picturi și poezii americane. http://corbiialbi.ro/index.php/contact/425-karoly-zagonyi-8211-eroul-americii/


Cea mai importantă statuie al lui Kossuth este la New York, pe Riverside – o statuie impozantă care seamănă cu cea a lui Fadrusz de la Zalău, cel care întruchipează pe Wesselényi.  

Al doilea – un bust – se găsește chiar în Capitoliul de la Washington.

Un grup de deputați și politicieni americani  Elisabeth Millard, Andy Harris, Steve King, Dennis Ross   au ales acest loc să evoce cele petrecute în mijlocul secolului 19, subliniind că maghiarii au luptat pentru libertate în Ungaria și Statele Unite așișderea, fiind astfel prin fapte și idei cofondatorii Americii moderne, libere. 

Dennis Ross chiar a citat acele cuvinte, care au avut asupra lui Abraham Lincoln efecte de netăgăduit – este vorba despre celebrul discurs de pe malul râului Ohio, Pittsburgh.
Sus