Duminică, 25 August 2019
Duminică, 25 August 2019


Kontakt / POL: "avem numai de învățat din modul lor de organizare și din solidaritatea extraordinară de care dau dovadă secuii"

Comunicat Partidul Oamenilor Liberi (POL)

POL a luat act de intenția organizațiilor secuiești de a depune o petiție pentru autonomia teritorială și de a organiza un marș la Tîrgu-Mureș cu aproximativ 40.000 de participanți, care vor sărbători Ziua Libertății Secuilor, comemorând eroii martiri Gálffy Mihály, Horváth Károly și Török János, executați în data de 10 martie 1854 la Tîrgu-Mureș, de către autoritățile austriece. 


În acest context, credem că trebuie să ținem cont și că Tîrgu-Mureș găzduiește Monumentul Secuilor Martiri (în maghiară Székely vértanúk emlékmûve), dezvelit în anul 1875, pentru a aduce un modest omagiu revoluționarilor executați în 1854. Inscripția obeliscului: „Szent hely ez óh vándor! Egy nemzet tette e jelt itt leghûbb gyermekei végzetes sírja fölé!” („Sfânt este locul acesta, o călătorule! O națiune a pus aici un semn peste mormântul celor mai fideli copii ai săi!”).


Considerăm că atunci, ca și acum, secuii își doresc același lucru: libertate. Întocmai cum își doreau și sașii sau românii ardeleni, după 1867. Ca formațiune politică pornită de la nivel local, care sprijină orice proces de descentralizare, de aducere a deciziei aproape de cetățean, nu putem să nu observăm că secuii sunt vârful de lance al mișcărilor transilvaniste. Credem că obiectivele ce vizează o corectă regionalizare a României, descentralizarea administrativă, fiscală și autonomia regiunilor, sunt obiective comune, care ne leagă.


Credem de asemenea că avem numai de învățat din modul lor de organizare și din solidaritatea extraordinară de care dau dovadă secuii în fața unei avalanșe de atacuri murdare, venite dinspre o parte a clasei politice românești și a unei largi părți a mass-media. Credem că eforturile lor sunt extrem de necesare pentru ca administrația centrală să-și schimbe atitudinea arogantă și centralistă și să demareze un dialog onest și corect, cu noi, ardelenii.

Din toate aceste motive enumerate mai sus, POL consideră eforturile organizațiilor secuiești un gest de normalitate dorit și așteptat de o bună parte a locuitorilor comunităților din Transilvania.

Dan Sorin Mașca,
Președinte Partidul Oamenilor Liberi
Sus