Duminică, 25 August 2019
Duminică, 25 August 2019


Kontakt / Școlile maghiare din Bistrița-Năsăud își unesc puterile pentru a face față scăderii numărului de elevi

Școlile maghiare din Bistrița-Năsăud își unesc puterile pentru a face față scăderii numărului de elevi

Un exemplu de urmat: două sate ungurești din județul Bistrița-Năsăud, Vița (Vice) și Cireșoaia (Magyardécse) au elaborat un proiect comun de a se întrajutora în problemele de școlarizare pentru a menține și în viitor statutul lor de școală fără probleme de efective.


Fundația Bástya din Vița și-a găsit menirea în a aduna copii din regiunile unde școlile maghiare sunt pe cale de dispariția, oferind acestora nu numai educație în limba maghiară dar și internat. Cu timpul Fundația Bástya și-a extins activitatea și în Moldova, în satele locuite de ceangăii maghiari, invitând mulți copii din această regiune pentru a învăța în limba maghiară la Vița, oferindu-le cazare, masă și activități exrașcolare aparte.


Numărul acestor copii a crescut în așa fel, încât 12 dintre ei au fost mutați într-o casă de copii din satul apropiat, Cireșoaia, aceștia devenind ”salvatorii” unor clase, care erau în pragul introducerii predării simultane.


Colaborarea exemplară a celor două comunități a culminat în aceste zile, când a fost inaugurat internatul modern din Cireșoaia, cu 18 locuri, oferind celor 12 elevi condiții foarte bune de viață.


Directoarea școlii din Cireșoaia, Balla Enikő a declarat presei, că numărul copiilor de la internat va crește în funcție de noii veniți din regiunile în care învățământul maghiar este pe cale de dispariție, respectiv din rândurile ceangăilor din Moldova.


– Este o mare reușită a noastră – spunea Kerekes Zoltán, președintele Fundației Bástya –, deoarece acum vedem rodul muncii noastre. Este un lucru înălțător să vezi copii care reînvață limba maghiară și se integrează în societatea maghiară din Transilvania, dansând, recitând, cântând și învățând în limba maternă.


                                                            Foto: Márton Attila

Guvernul Ungariei a contribuit cu o sumă enormă la înființarea acestui centru de învățământ maghiar, acest gest fiind mulțumit de comunitățile din cele două sate ungurești cu un spectacol desfășurat în biserica din Cireșoaia respectiv în casa de cultură. 


                                                Kerekes Zoltán (Foto: Márton Attila)


Sute de oameni au sosit la acest eveniment înălțător, sala de spectacol dovedindu-se mică pentru bucuria celor prezenți, care astfel demonstrau lumii, că nu vor ceda niciodată dreptul de a învăța în limba maternă, de la grădiniță până la faculte.


Sus