Duminică, 17 Noiembrie 2019
Duminică, 17 Noiembrie 2019


Kontakt / Ungaria continuă investițiile enorme în societatea maghiară din România: sprijin pentru nou născuți

Ungaria continuă investițiile enorme în societatea maghiară din România: sprijin pentru nou născuți

Până la 1 februarie 523 de familii maghiare de peste hotarele Ungariei de după războaiele mondiale au solicitat sprijinul național acordat de Guvernul Ungariei acelor familii, care au avut recent bucuria de a deveni părinți. Numele programului este Köldökzsinór Program (Cordon ombilical/Ața buricului) și a fost fondat pentru a sprijini familiile tinere maghiare, din Ungaria sau de peste hotarele Ungariei de după războaiele mondiale. 

Elementele principale ale acestui sprijin complex sunt: sprijinul maternal în valoare de 64 125 de forinți, respectiv trusoul bancar, care înseamnă o depunere din partea statului în valoare de 42 555 forinți, o depunere care poate fi majorată de părinți, bucurându-se de o dobândă mai mult decât avantajoasă pe o perioadă de 18 ani.

Aceste beneficii pot fi solicitate de familiile maghiare care au cetățenia maghiară sau care au certificat maghiar (Magyar igazolvány). Principalul document al cererii este certificatul de naștere al copilului. Intră în program copii născuți după 30 iunie 2017.

După ce Ungaria a fost invitată cu un anumit cinism să investească în societatea maghiară din România, iată că fenomenul ia amploare și crește zi de zi numărul acelora, care consideră Budapesta ca și singura, care poate ajuta maghiarii, în problemele lor legate de administrarea sau construirea internatelor, funcționarea ONG-urilor social-culturale, ale rețelelor școlare etc.
Investițiile Ungariei în zonele locuite de maghiari – printr-o sumedenie de organizații civice bine administrate și pragmatice – înseamnă acordarea de fonduri vitale. 

Au apărut însă și primele comentarii în Parlamentul României legate de aceste investiții uriașe. 

Deputatul Partidului Liberal, Florin Roman acuză de exemplu Ungaria, că prin investițiile sale pe linia învățământului maghiar ar dori să maghiarizeze copiii români.

În presa maghiară interpelarea lui Florin Roman este tratată cu ironie, atenționând deputatul, că nu Ungaria ar trebui să aibă grijă de cetățenii României, ci statul al cărui deputat este.Sus