Duminică, 25 August 2019
Duminică, 25 August 2019


Kontakt / Ambasadorii SUA, Marii Britanii, Belgiei și Ungariei în România au dansat, au băut pălincă și au mâncat kürtőskalács în Harghita

Ambasadorii SUA, Marii Britanii, Belgiei și Ungariei în România au dansat, au băut pălincă și au mâncat kürtőskalács în Harghita

Ambasadorii SUA, Marii Britanii, Belgiei și Ungariei în România au dansat, au băut pălincă și au mâncat kürtőskalács (colac secuiesc), sâmbătă, la tradiționalul bal de Lăsata Secului din Harghita, desfășurat în acest an în localitatea Sânsimion, în cadrul căruia a fost înmormântată ritualic iarna, înaintea Postului Paștelui.

Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, cel al Marii Britanii, Paul Brummell, ambasadorul Belgiei, Thomas Baekelandt și ambasadorul Ungariei, Zákonyi Botond, au venit în Harghita la invitația președintelui Consiliului Județean, Borboly Csaba, și s-au alăturat celor peste o mie de participanți, ansambluri tradiționale din tot județul și localnici din Sânsimion.


Cei patru diplomați, o parte însoțiți și de soțiile lor, au privit încântați evoluția ansamblurilor venite din 13 localități ale județului, participanții purtând diverse măști și ridiculizând păcatele omenești și toate probleme actuale, sociale, economice sau politice.

Imediat după deschiderea Balului de Lăsata Secului, ambasadorii Marii Britanii și Belgiei, Paul Brummell, respectiv Thomas Baekelandt au fost atrași de un stand unde se pregătea kürtőskalács (colac secuiesc) și, încurajați de președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, s-au încumetat să încerce să prepare și ei acest produs tradițional, foarte popular în zonă.


Cei doi diplomați au întins aluatul, l-au tăiat în fâșii nu mai groase de doi centimetri și s-au descurcat foarte bine, până când au trebuit să îl întindă pe sulul din lemn, uns cu ulei, operațiune care s-a dovedit a fi un pic mai complicată.

Cu toate acestea, experiența a fost foarte apreciată, cei doi ambasadori distrându-se sub privirile amuzante ale soțiilor. 

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a punctat faptul că i-a invitat pe cei patru diplomați pentru a le arăta lucrurile bune și frumoase din județ.


Sus