Luni, 22 Aprilie 2019
Luni, 22 Aprilie 2019


Kontakt / Ambrus Béla: „Dinspre Ungaria sunt `opincari impuțiți`, iar dinspre București `bozgori iredentiști”

Ambrus Béla: „Dinspre Ungaria sunt `opincari impuțiți`, iar dinspre București `bozgori iredentiști”

Scandal imens legat de cina la care au participat la Cluj liderul UDMR Kelemen Hunor și doi politicieni din Ungaria, Karácsony Gergely (desemnat ca prezumptiv premier  dacă opoziția ar câștiga alegerile) si Molnár Gyula (Partidul Socialist Maghiar). 

Pe scurt, politicienii din opozitia din Ungaria l-au intrebat pe Kelemen Hunor ce ar trebui să intreprindă în Transilvania, pentru a câștiga voturile maghiarilor de aici. Kelemen le-a răspuns într-un singur cuvânt: NIMIC. 

Și a explicat că maghiarii din Transilvania știu foarte bine cu cine să voteze. Mă rog, dacă vor să voteze. Iar decizia nu și-o fundamentează pe ultima sută de metri, în campanie. Un alt punct, pare-se nevralgic, a fost acuza ca Viktor Orbán își cumpără voturi din Transilvania. Din nou, Kelemen Hunor i-a sfătuit "să coboare de pe cal" și "să părăsească această perspectivă mercantilă pentru ca ar ajunge mult mai aproape de realitate". 

Unora nu le-a căzut bine cina. 

De prisos să spun că dl. Karâcsony Gergely s-a năpustit pe FB, iar de aici lumea a luat foc. Presa din Ungaria a tunat și fulgerat impotriva lui Kelemen Hunor, apoi fostul clujean Tamás Gáspár Miklós (TGM) a făcut spume. Acuzele curg valuri, Hunor "i-a jignit dur pe liderii opoziției, pe simpatizanții și votanții acestora", cum scrie TGM, făcând apoi un excurs asupra politicii UDMR, pe care il califica un sprijinitor extern al PSD, care PSD nu e altceva decât un partid conservator nationalist și clerical. 

Asta s-ar fi dorit o jignire. Apoi, evitând să îl injure direct pe Kelemen Hunor, TGM utilizează un presupus comentariu pe care l-ar fi citit si care le-ar atrage atentia liderilor opozitiei ca "Românul opincar [Hunor], care orăcăie ungurește, a șters cu ei pe jos". 

Finalul e apoteotic: "din Ardeal nu ne-am fi asteptat la atâta intolerantă, orgolii goale de conținut si durități". Iar "lecția" adresată liderului UDMR ar fi fost că, la o discuție cu domnii din opoziția din Ungaria, ar fi trebuit măcar să si țină gura. Să nu vorbească. 

Nici răspunsul lui Kelemen nu e de neglijat. El sintetizează situația maghiarilor din Transilvania, care văzuți dinspre Ungaria sunt "opincari impuțiți", iar dinspre București "bozgori iredentiști". 
"Trăim aici, așa cum putem".
Sus