Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Kontakt / Reconcilierea maghiaro-sârbă este tot mai palpabilă

Reconcilierea maghiaro-sârbă este tot mai palpabilă

Guvernele Ungariei și Serbiei au ținut azi a patra ședință comună la Budapesta. Deși numai faptul în sine ar avea un mesaj pragmatic, această întâlnire s-a dovedit a fi precursorul unui proiect uriaș maghiaro-sârb, care îmbrățișează programe comune economice și programe legate de dezvoltare a Voivodinei Autonome așișderea.


Pe lângă limba sârbă și grafia chirilică, în organele P.A. Voivodina în uz oficial în mod egal sunt și limbile maghiară, slovacă, croată, română și ruteană și grafiile lor, în conformitate cu legea. Astfel, în majoritatea segmentelor societății, poate fi utilizată limba română. Româna este oficială pe teritoriul PAV în localitățile Alibunar, Biserica Albă, Jitiște, Becicherecul Mare, Kovăcița, Cuvin, Plandiște, Sărcia și Seèanj. În comuna Vârșeț româna este oficială în localitățile Voivodinț, Marcovăț, Straja, Jamu Mic, Srediștea Mică, Mesici, Jablanka, Sălcița, Râtișor, Oreșaț și Coștei.


Această relație bună dintre cele două țări – o relație bună care propulsează Serbia spre UE și V4 – își are originile în pașii sinceri făcuți de liderii responsabili ai celor două țări, pentru a dezbate problemele istorice și a deschide drumul reconcilierii reale.


Reconcilierea dintre Ungaria și Serbia a început de mult, acesta având girul a mai multor lideri ai Serbiei, ceea ce dovedește, că reconcilierea și inițierea proiectelor comune europene nu sunt dependente de culoarea guvernelor.


Atragerea capitalului chinez în construirea căilor ferate moderne care va lega Budapesta de Belgrad, legăturile noi dintre regiunile limitroforme, dezvoltarea Regiunii Autonome Voivodina prin surse comune – iată câteva proiecte strategice, care au fost semnate azi.


Nu în ultimul rând, la conferința de presă ce a încheiat întâlnirea bilaterală, Viktor Orbán și premierul sârb Ana Brnabic, s-au referit și la proiectul comun al celor două țări de a apăra frontierele sudice de valurile de migranți si, astfel, întreaga Europă.

Sus