Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Kontakt / Despre editorialul Centenarului: Transilvania orfană a lui Dumitru Manolăchescu

Despre editorialul Centenarului: Transilvania orfană a lui Dumitru Manolăchescu

Editorialistul pornește de la observația lui Cristian Tudor Popescu, care a tras semnalul de alarmă, că „Timișoara și Clujul sunt din toate punctele de vedere mai aproape de Budapesta și Viena decât de București”.

Manolăchescu scrie: 

”De ce-i așa? Nu din vina Budapestei și nici a Vienei. Budapesta și-a făcut și își face jocul, statul ungar își susține cetățenii maghiari din statele vecine prin toate mijloacele. Unele dintre ele nu ne plac, dar sunt foarte eficiente. În acest timp, Bucureștiul îi ignoră pe românii și pe maghiarii din Transilvania și, în mod deosebit, din Secuime, motivând astfel discursul iredentist și separatist al extremiștilor maghiari, cărora li se alătură tot mai mulți români care vor, pur și simplu, să trăiască, ei și copiii lor, într-un spațiu european civilizat. Iar dacă acel spațiu nu poate fi România, pentru că Bucureștiul nu vrea sau nu se pricepe, atunci să fie Transilvania! Nu-i deloc de mirare că mai toți primarii din zonele cu populație majoritar maghiară din Har-Cov nu văd în România decât un „tată” efemer, bazându-se în schimb pe înțelegerea, simpatia, sprijinul financiar, pe investițiile care vin din partea „mamei”, statul ungar.”

După o analiză succintă a realității de azi, Dumitru Manolăchescu termină astfel editorialul:

”Dincolo de opiniile divergente privind cantitatea de unitate națională pe locuitor al României în anul Centenarului Marii Uniri se impune o constatare care pe unii ar trebui să-i preocupe: din Cluj, Brașov, Oradea, Sibiu, Timișoara, din Sf. Gheorghe chiar, România se vede „altfel” decât din Alexandria, Piatra Neamț, Bacău sau Constanța. Ceea ce n-ar fi o problemă dacă „altfel”-ul ăsta n-ar însemna durere, frustrare, umilință, revoltă față de politicienii care nu știu ce să facă cu Țara nici măcar în Anul Centenarului.”

                                                             ***

Da, este un editorial de calitate. Și în România lucrurile de calitate sunt tot mai rare.

Ceea lipsește însă din această publicistică, este fenomenul subinformării, ignoranței și indolenței generalizate, care a dat naștere la o Românie subeuropeană, fără orizont.

Nu maghiarii sunt de vină, că sunt nevoiți să-și ceară drepturile prin a apela la ajutorul minorităților autohtone din Uniunea Europeană. Aceste lucruri puteau fi rezolvate într-o singură zi, aplicând tratatele internaționale semnate de România sau, și mai simplu, aplicarea hotărârilor consiliilor locale, legate de înscripțiile bilingve.

Istoria ne-a arătat, că în acestă regiune a frumoasei Europe ideea de a îngrădi drepturile unei minorități a  avut  urmări  catastrofale. Istoria  ne-a arătat, că acele țări, care nu sunt capabile  de
a-și rezolva singuri problemele cu minoritățile sale, riscă partaje externe.


                       În limba română se apasă RO: https://ec.europa.eu/citizens-initiative/32/public/#/

În aceste zile se adună în toată Europa civilizată semnături de sprijin pentru lărgirea drepturilor minoritare occidentale și în România. Acest număr depășind deja 600 000 de semnături (on line + hârtie), la Strasbourg a început deja pregătirea legilor respective, prin adoptarea unei hotărâri legate de monitorizarea drepturilor minoritare (și) din România.

Orfanizarea Transilvaniei – sugerată de autor în titlu – nu se datorează numai datorită ”tatălui România” și ”mamei Ungaria”, ci mai ales lipsei de alternative. În România nu există încă o societate modernă, occidentalizată cât de cât, ca aceste probleme să fie cel puțin dezbătute la rece.

Originalul vez AICI


Sus