Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Kontakt / Centenar în ruine: Iuliu Hossu și mormanul casei părintești

Centenar în ruine: Iuliu Hossu și mormanul casei părintești 

Ceea ce este înspăimântător la ruinele fostei case ce-a aparținut cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu – figura emblematică a evenimentelor de la 1918  , este nu neapărat neglijența societății, ci indolența pe care o emană imaginea tragică a imobilului. 


Casa părintească a cardinalului nu este prima clădire din România care se dărâmă sub greutatea ignoranței, dar este – cu siguranță  printre puținele peste care planează un dezinteres generalizat.


                                                               Foto Corbii Albi ©

Fotografiile casei, realizate în anul 2000, relevau locul unde a copilărit viitorul cardinal și înfățișau o clădire arătoasă, cu nuanțe arhitecturale săsești. În acel an, încă, imobilul se putea renova fără mari investiții. În următorii 18 ani s-a întâmplat însă ceea ce este caracteristic României postrevoluționare: unii doreau renovarea, alții nu. Unii spuneau că ar trebui, alții replicau că este proprietatea descendenților familiei Hossu, deci este treaba acestora să o renoveze.

 
                                                              Foto Corbii Albi ©

După ce toată lumea s-a spălat pe mâini timp de 18 ani, zidurile s-au surpat, apoi s-a prăbușit tavanul. 

De aici era numai un pas ca această clădire să devină moloz și o autoservire pentru lemne și cărămidă.

În unele locuri se mai vede tencuiala albastră, locul geamurilor, în fața cărora anvelopele de camioane aruncate arată un decor sumbru.


                                                        Foto Corbii Albi ©

Buruienile cresc până la cer, tufele ca în junglă, molizii răniți au coroana ruptă. Nimeni nu se ostnește să facă măcar curățenie în zonă, să amplaseze o tablă de informare despre Iuliu Hossu. Firește, de altfel, într-un astfel de stadiu nimeni nu a mai vrut să popularizeze la ce a servit clădirea. Așa cum ne-am obișnuit în România, și la Milaș s-a ales metoda cea mai bună pentru ”rezolvarea” casei părintești a lui Iuliu Hossu: tăcerea. Odată cu lansarea proiectului anului centenar, rușinea și tăcerea mergeau deja în strânsă alianță, mână în mână. 


                                                              Foto Corbii Albi ©

Preotul greco-catolic al localității, Dumitru Coroș (foto dreapta), a povestit pentru TVR Cluj cu o amărăciune grea ce simte când vede acest morman și ce simte când vede fostul sat greco-catolic al Milașului chinuindu-se să clădească un lăcaș de cult în apropierea fostei biserici, care după 1989 a ajuns în proprietatea Bisericii Ortodoxe.


Este un sentiment sinistru să vezi această ruină ascunsă sub zăpadă, având așternută peste ea și plapuma realității: cărămizi încă nefurate, cauciucuri, cabluri, plastic și apoi locul porții, deschis de mii de ori cu mare bucurie de micul Iuliu, întorcându-se de la joacă…

Sus