Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / Isten áldd meg a magyart – Doamne binecuvântează maghiarii! Tinerii maghiari din Alba sărbătoresc împreună nașterea Imnului Maghiar

Isten áldd meg a magyart – Doamne binecuvântează maghiarii! Tinerii maghiari din Alba sărbătoresc împreună nașterea Imnului Maghiar

Cele două licee maghiare din județul Alba au sărbătorit împreună Ziua Culturii Maghiare, care amintește tuturor maghiarilor din lume de ziua în care Kölcsey Ferenc a finalizat textul poemului Hymnus (Hymnus, a' Magyar nép zivataros századaiból), ceea ce a devenit ulterior imnul maghiarilor.

     

                             Isten áldd meg a magyart – Doamne binecuvântează maghiarii!

Cele două licee s-au prezentat la gala comună în Aiud, unde vechiul Colegiul Bethlen Gábor s-a dovedit a fi o gazdă primitoare pentru Liceul Catolic Majláth Gusztáv din Alba Iulia.


La interviurile realizate cu leaderii elevilor din aceste instituții – Károly Krisztián, Kiss Richárd-Mihály, Fejér Mátyás din Alba Iulia respectiv Gudor Noémi, Bőjte Ádám, Kelemen Dávid din Aiud – a ieșit la iveală o generație tânără de maghiari care nu numai că și-a găsit locul pe meleagurile natale, dar e cababilă să-și formuleze ideile originale despre identitatea sa națională.


Elevii s-au întrecut în prezentarea publică a activității lor civice și de voluntariat. Ambele licee apără monumentele istorice maghiare în cadrul unui întreg sistem de informare a societății din România despre clădirile și orașele clădite de maghiari – din care foarte multe se găsesc în paragină.


De reținut și interesul lor pentru literatura maghiară, toți cei intervievați având scriitori și poeți maghiari preferați, unii știind chiar de poeți mai rar pomeniți în lumea de azi. Cei întrebați s-au considerat toți părți a națiunii maghiare, cu acel imn al lui Kölcsey Ferenc, care definește peste tot în lume universul cultural maghiar.


                          Isten áldd meg a magyart – Doamne binecuvântează maghiarii!

Această sărbătoare comună a tineretului maghiar din județul Alba arată nivelul ridicat de autoadministrare a societății maghiare din România, care cu ajutorul Ungariei depune bazele unui viitor solid, cu un tineret educat, interesat de treburile comunității și conștient de identitatea sa națională.

Sus