Joi, 22 August 2019
Joi, 22 August 2019


Kontakt / Preda Mihăilescu: ”Ce bine că există Corbii Albi, în care, gândesc eu, putem încă discuta asemenea incidente în mod liniștit, la subiect și în context”

Preda Mihăilescu: “Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag". O frază deplorabilă, prin prost gust si ambiguitate” 


Se întâmplă că mult controversatul fost premier al României a rostit într-o criză de furie, în plen, fraza “dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag". O frază deplorabilă, prin prost gust si ambiguitate. 

Cum flutură niște oameni, care sunt totuși din masă solidă? Si este vorba de cei care au animat steagurile, probabil – dar de ce nu o spune? Întrebări care le poate isca o frază necontrolată, și de aceea deplorabilă. 

Există și alte întrebări: cît de tendențios și greșit pot niște oameni să dorească să interpreteze o asemenea frază. Iată, un cetățean mândru din Banat și cu pretenții înalte de om inteligent și chiar civilizat, îmi oferă în zilele astea această interpretare, de la care nu se dezice nici când I se atrage atenția că este falsă ți criminală: 

"… jegul a spânzurat un milion și trei sute de etnici maghiari". 

Deci orice ambiguitate este eliminată, “flutură” se traduce prin “spânzura” iar “toți”, care în mod evident era în context legat de cei care fac să fluture acel steag pe clădiri ale statului, se identifică cu o întreagă etnie din România. 

Și spre deosebire de fostul premier care a rostit aceste vorbe la mânie, și probabil că, întrebat a două oară, ar fi precizat mai bine ce gandește – această calomnie a fost menținută fără preget, și după ce am întrebat de două ori, dacă nu socoteste interpretarea ca fiind exagerată. 

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca există și un context în care fraza de prost gust cu pricina a fost rostită – contextul era legata de o “comemorare” a ocupării Transilvaniei de Nord. 

Mă întreb cum ar reacționa Premierul Belgiei la o comemorare a ocupării țării sale de către germani – există și în Belgia o minoritate germană, cine știe … Contextul a dispărut total, este totuși unul supărător, și care face parte din incident. 

Este un obicei popular foarte răspândit – cel puțin in “Regat” – că atunci când niște tineri puberi răutăcioși fac sotii, sa li se răspundă verbatim, ca vor fi pedepsiți cu aceeași hoție. 

Aceasta ia aparențe deseori absurde, dar în context familiar înțelesul este cât se poate de clar: “să nu mai faci asta altădată, că dacă o faci … vezi tu”. 

Cum amenințarea este voit absurd, părintele care o folosește are răgazul apoi să se gaâdească liniștit, în ce fel adecvat să pedepsească o a două transgresiune, și în general în context familial, absurditatea nu deranjează si deseori copiii înteleg din prima. 

Arată cam așa dialogul. Dacă adolescentul despletește părul unor fete, I se spune “Mă, nu mai depleti părul fetelor, ca te despletesc eu de nu te vezi!”.

Daca agață izmana bunicii de un băt și o flutură prin, I se spune “Mă nu mai flutura izmenele, că te flutur de nu te vezi!”, etc. 


Evident că nici vorba să fie despletit sau fluturat la a două abatere, în schimb poate lua o mamă de bătaie, pe măsură. 

În cadru familial deci este pur și simplu o exprimare încetățenită de secole, și inteligibilă.    


Deși unii prieteni orășeni pretind că nu o cunosc, mă îndoiesc – și eu sunt bucureștean, dar mama a crescut într-un sat, și mi-aduc aminte că în copilărie am avut parte din câteva admonestări în tac-o-tac, de acest gen, de care mă întrebam copil fiind “dar cum vrea să o facă oare, mamă?”. 

Însă înțelegeam mesajul. A deplasa însă acest mod folcloric de adresare a unor adolescenti, în context public, la nivel de premier este în mod indiscutabil un act de lipsă de inteligență și prudență, condamnabil. Totusi, în mod indiscutabil – acolo îți are originea.

Ce este însă grav este faptul că această răstălmăcire tendențioasă a fost corportată în lumea întreagă, ajungându-se ca presa din America să vorbească de “amenintări genocidale împotriva maghiarilor din România” și pretinzându-se – fără a oferi textul original sau în traducere corectă – ca fostul premier ar fi amenințat textual cu moartea pe toți maghiarii. 

Acest lucru mi-a fost confirmat de un italo-american, pe un grup social internațional, care tocmai colporta această infamie, crezînd ca face un act civic. Nu i-a venit să creadă că a fost mințit de presa lui! Eu insă mă întreb, cine a dezinformat acea presă în acest fel, și dacă dezinformarea a fost făcută la afect sau în mod calculat!

Eu mă întreb unde vom ajunge, dacă orice limită a escalării este călcată în picioare? Dacă o exprimare deplasată, rostită la furie, cu conotația folcorica explicată, și într-un context care ar produce revolta în orice țară democratică – contextul comemorării ilegale a unei ocupații fasciste a țării despre care se vorbește – este redată falsă, ca o incitație la crimă colectivă? 

Căci americanul care citește presa lui superficială, și vede “amenintă cu moartea o întreagă minoritate din țara sa”, crede ce citește, căci este tot ce stie despre eveniment. Și citind asta, în mod natural reactionează cum se reactionează la asemenea amenințări. Cui pot folosi astfel de calomnii? Ce daune pot produce, este, cerdt evident!

Ce bine că există Corbii Albi, în care, gândesc eu, putem încă discuta asemenea incidente în mod liniștit, la subiect și în context. 

Urez tuturor cititorilor un An Nou cu sănătate și bucurii.

Sus