Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Kontakt / Despre mintea țăranului și Ungaria

Despre mintea țăranului și Ungaria

În timp ce tânăra și neexperimentata societate din România încearcă să digere evenimentele și procesele care însoțesc lupta maghiarilor pentru drepturile lor, Ungaria își continuă discret ajutorarea minorității din Transilvania. Șirul proiectelor elaborate de guvernul Ungariei cu scopul de a contracara dezinteresul României față de problemele maghiarilor prinde repede rădăcini, o bună parte a celor vizați obișnuindu-se deja cu ideea că nu Bucureștiul ci Budapesta îi ajută.

Până ce în România presa firavă, neobișnuită cu responsabilitatea jurnalistului, declină monoton aceeași tematică a pericolului maghiar, reala luptă politică a maghiarilor pentru drepturi egale cu celelalte minorități din UE se desfășoară într-o totală ignorare a ei. Este vorba de inițiativa cetățenească europeană, care presupune adunarea a un milion de semnături din diferite țări din UE pentru a iniția legi legate de tematicile specifice abordate.

În timp ce în România ies la suprafață anxietățile și enorma incultură politică, în Europa minoritățile naționale se unesc, cerând împreună extinderea drepturilor minoritare și în țările fostului bloc sovietic. Austria a adunat până acum 2.360 de semnături, Germania 3.992, Danemarca 2.005, Spania 11.200, Franța 1.457, Ungaria 15.500, Italia 1.870, Letonia 1.910, Olanda 1.802, Romania 100.123, Slovacia 1.737, etc. Numărul acelora care au semnat on line, este de 145.200, la acesta adăgându-se semnăturile colectate pe formulare. Conform informațiilor obținute de Cobii Albi, numarul total se apropie de 400.000.Am putea spune că 400.000 de cetățeni europeni luptă actualmente pentru ca maghiarii din Ardeal să aibă același drepturi ca și cei din Finlanda, Italia sau Spania. În timp ce acest biet țăran, Mihai Tudose, împins înspre politica mare de ai săi, iese la rampă cu niște declarații care vor intra în manualele dipolmației – primul ministru fiind prezent acum în presa democratică peste tot Europa cu afiramațiile sale despre fluturarea/spânzurarea secuilor –, Ungaria își trimite ministrul agriculturii la Cluj ca să-i informeze personal maghiari despre sosirea a încă 500 de milioane de forinți pentru stimularea gospodarilor.

Această nouă sumă – a nenumăratelea – este destinață mai ales pentru reorganizarea satelor ungurești și promovarea ideeii de asociere, precum și pentru a găsi o piață internațională pentru produsele agricole ardelenești.

Gospodarii români, la rândul lor, au început să caute de-acum legături cu satele maghiare, pentru a se asocia, în speranța obținerii de fonduri sosite de la Budapesta. 

Guvernul ungar reorganizează și administrează din umbră viața social-politică a regiunilor, respectiv satelor locuite de maghiari, însușindu-și judecata țăranului care știe foarte bine că fără muncă și fără orizonturi, nu numai ogorul și piața, dar și țara se va goli.
Sus