Miercuri, 13 Noiembrie 2019
Miercuri, 13 Noiembrie 2019


Kontakt / Pentru unii cadou de Crăciun, pentru alții otravă

Pentru unii cadou de Crăciun, pentru alții otravă

În Ungaria a fost o perioadă lungă, când nu puteai începe o discuție cu musafirii sosiți în Ardeal, înainte de a te informa discret, oare cu care partid țin. Astfel, informat fiind, știai cam ce tematică trebuie evitată ca să nu se ajungă la scandal. 

Fiind încă în perioada mea naivă, odată am încercat să moderez între părți, explicând că nu poți vedea lumea în alb-negru, crezând că unii sunt îngeri iar alții demoni. Am făcut greșeala să spun, că ascultarea celeilalte părți este forma de bază a dialogului normal, fundamentul societății moderne. Audiatur et altera pars.

Moderarea mea a ieșit cu un scandal imens și cu un copil îngrozit de urletele susținătorilor unora sau altora.

Acum de Crăciunul anului 2017 mă gândesc la acest copil, care între timp a crescut. Îmi amintesc spaima lui pe față, când se urla la masă: Comunistule! Trădătorule!, cheful pornit în pace și bucurie spărgându-se cu oameni supărați, care nu s-au mai salutat.

Mă gândesc și la alți copii, cum ar fi acel băiețel care mărșăluiește îmbrăcat militar de 1 Decembrie, încurajat de preoți și politicieni, ca să folosească bine arma, și să se uite la filmele istorice lui Sergiu Nicolaescu.


Mă gândesc la copiii din încercatul Liceu Catolic Rákóczi Ferenc din Târgu Mureș (vezi foto), care au primit o veste minunată de Crăciun, parlamentul a adoptat o lege care îi permite să se refondeze, stingând astfel un conflict grav interetnic, care a afectat deja și șansele de aderare a României în noile structuri comerciale europene.

Pentru unii din România copilul cu armă este un mic erou, care deja la vârsta asta este pregătit să lupte împotriva maghiarilor (ce altă națiune ar putea fi inamicul de 1 Decembrie?), pentru alții o scenă de groază, cu un copilaș pregătit încă de la patru ani să spună ”prezent” pentru violență.

Așa e și cu copii liceului maghiar, cu directorul arestat, copii cu spaima viitorului în ochi. Pentru unii decizia Parlamentului este un cadou de Crăciun (ajunge să te uiți la bucuria euforică apărută în societatea maghiară după doar câteva minute după vot), pentru alții înseamnă o otravă, și o înțelegere odioasă între Răi.

Pentru unii cadou de Crăciun, pentru alții otravă

Oameni buni, Crăciunul nu este o sărbătoare obligatorie. Cei care încearcă să rămână oameni, ridicându-și vocea în apărarea celor slabi, moderând între părțile aflate în conflict – pentru ei Crăciunul are o semnificație determinantă.

Desigur Crăciunul luminează și pentru cei care îl consideră un simplu obicei rustic, fără vreo îndatorire morală creștină. Într-o Românie bisericoasă – nici decum religioasă – aceste zile înseamnă un spectacol lung și colorat, o părticică din show business-ul globalizator, în care Galileeanului este atribuit rolul de afiș de reclamă. 

Oameni buni iubiți copiii necondiționat, așa cum ați făcut înainte să intrăm în acest război civil second hand, în care toți se luptă cu toată lumea. Să nu vă fie frică să ridicați cuvântul, când vedeți ipocrizia defilând. Luați apărarea celor slabi, moderați între părți, ajutați lumea să înțelagă ce se întâmplă în jurul lor.

Să nu vă fie frică!

Sărbători fericite!Sus