Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Kontakt / Ideile transilvaniste își caută conturul: când se înființează Partidul Ardelenilor?

Ideile transilvaniste își caută conturul: când se înființează Partidul Ardelenilor?

“În momentul de față, doar 16% din români aleg ceva din lista oferită, din meniul pus în față. Repet: DOAR 16%. N-a mai fost niciodată atît de scăzut.(…) Toate partidele se duc pur și simplu în cap. Dezamăgirea și scîrba se văd din ce în ce mai clar în sondaje. Fiecare din partidele de acum a pierdut cel puțin jumătate din bazinul său electoral” – scrie pa pagina sa FB sociologul Mirel Palada, adăugând:

”Asta nu înseamnă că românii nu mai sînt interesați de politică. Nu. 32% din români, adică o treime, repet: O TREIME spun că vin la vot dar sînt nehotărîți. Asta pentru că nu au ce alege din acea listă. E imens. E alt record electoral dureros.

E ca și cum te-ai duce la restaurant, flămînd, ai poftă de mîncare, ești rupt de foame, dar cînd vezi meniul nu poți alege nimic, așa de neapetisant este acesta. Ți-e foame, stai ca prostul în ușa restaurantului, dar cînd vezi ce și mai ales cum gătesc aia te apucă scîrba. Însă nu-ți vine să pleci. Alt restaurant nu e în preajmă. Și atunci te apucă nervii și-ți vine să dai cu scrumiera după bucătar.”

Citind nota sociologului Palada mi-am dat seama cât de firavă e democrația tânără din România. 

Oamenii nu știu ce să facă cu libertatea câștigată în 1989, societatea nu reușește să-și găsescă vadul. Incultura, promovarea subculturii, mediocritatea presei, lipsa partidelor fondate pe principii și idealuri. 

           

România este singura țară din UE în care partidele au caracter conjunctural, politicienii trecând dintr-un partid în altul fără să fie penalizați de societate. Presa nu ajută deloc lumea debusolată, emisiunile cu caracter de circ au devenit principala sursă de informații. Lipsa moderării pe FB și pe portaluri sau platforme a dat naștere la o comunicare generalizat pshotică, dominată de agresivitate și polarizarea politicului în hoți și îngeri.

                                       

Personajele cheie ale conflictelor sunt înfățișate prin zeci de pseudo-caricaturi drept porci, câini turbați, oameni fără dantură, bătrâni cu incontinență urinară, oi râioase. Maximul acestui proces de manelizare absolută este pseudo-caricatura cu papa Francisc scriind pe o mașină de lux: ”Dragnea suge pu.a”.

Nimeni nu reacționează, nimeni nu ia măsuri – un FB lăsat izbeliște, cu grupuri care uzurpă numele unor politicieni, propagând pseodopolitica politicianul în chestiune. Politicianul se preface că nu știe, gândindu-se la posibilitatea de a mai crește în popularitate (nu conteză cum).


Deci, 16 la sută din cetățenii români cu drept de vot și-au găsit un partid pe liste, 84 la sută fiind ori dezinteresați de politică, ori profund debusolați. 

Ce partid nou ar mai putea veni? Cine vor fi cei care vor da speranțe celor 83 la sută? 

Deși FB arată numai un aspect din bătălia pentru informații și informare, nu este de neglijat extraordinara expansiune a ideilor transilvane, care văd viitorul României în regionalizare, cu o Transilvanie autonomă. Conform statisticilor membrii și simpatizanții declarați a acestor idei depășește 70 000 de persoane. Unele platforme au 8-9000 de membrii, iar dacă luăm și like/urile în calcul, numărul acesta se poate chiar dubla.


Când se va fonda acest partid al ardelenilor? Cine va fi liderul, cine vor fi candidații la primării și consilii? Iată niște întrebări demne de reflecție, fiind tematici oricum mai serioase decât încercarea de a-i convinge - urlând în stradă sau pe FB - pe confrații tăi că cei de la partidul X sunt îngeri și cei de la partidul Y sunt hoți, târând astfel România într-us haos în care orice se poate întâmpla. Așa cum sugerează și Mirel Palada:

”Ne așteaptă o perioadă politică foarte complicată. Presimt că momentul e copt pentru o ieșire din democrație. După cum vedem deja, Poporul o vrea. Sistemul și el de-abia așteaptă, roade frîul să facă totalmente ce vrea, fără control parlamentar. Partenerii externi o doresc și ei, o colonie se gestionează mai ușor astfel. Din păcate, dragii mei, îmi cam miroase a dictatură. Vremea e coaptă...”

Sus