Marţi, 20 Noiembrie 2018
Marţi, 20 Noiembrie 2018


Kontakt / 1 Decembrie: ”Maghiarilor, voi de ce nu doriți să fiți asimilați?”

1 Decembrie: ”Maghiarilor, voi de ce nu doriți să fiți asimilați?”

S-a discutat mult despre oportunitatea alegerii zilei de 1 Decembrie ca zi națională. Ziua națională trebuie să cuprindă toți cetățenii și nu doar o parte; 1 Decembrie nu o face. Ziua de 1 Decembrie nu unește ci dezbină.

Unii spun că e doliu, alții se supără că primii nu se bucură odată cu ei.

De ziua națională văd etalarea naționalismelor, a frustrărilor, a falsului patriotism. 

“Patriotii'' au sărbătorit ziua națională la Sfântu Gheorghe și în acest an. Ce fac ei? Strigă injurii, amenințări la adresa majorității cetățenilor atestui oraș și nu numai. Întâmplător ''patrioții'', mai bine zis extremiștii, serbează ziua națională improscând cu ura, desigur cu drapelul fluturat amenințător în mâini.


Parcă drapelul e un simbol sacru al unui popor. Nu poți să înjuri, să ameninți ținându-l în maini. Ce înțelege un om simplu din această manifestare de forță a naționaliștilor? Că am terminat cu sașii, cu evreii la fel, au mai rămas puțini ce nu ne mai fac probleme. Voi maghiarii, secuii, de ce nu plecați în Ungaria? spun naționaliștii. 

Maghiarilor, voi de ce nu doriți să fiți asimilați? Ținutul Secuiesc nu există, mai spun ei încruntați, secuii sunt un fel de români maghiarizați dar ei nu știu asta, așa că să facă bine și să simtă româneste. 

Voi ați mai rămas maghiarilor, cu voi avem probleme pentru că uite, noi suntem buni, vă lăsăm să respirați pe pământul nostru, iar voi sunteți răi și nu doriți să vă lăsați asimilați; ba puneți și steaguri de doliu. 

Mai rămâne să se dea o lege, o hotărâre de guvern, o ordonanță, prin care tot secuiul și maghiarul musai să zâmbească și să arboreze drapelul României de 1 Decembrie. Poti să le ordoni oamenilor ce să simtă? 

Te poți supăra că nu te respectă sau că nu se bucură cu tine? Poți desigur, dar nu fortându-i să te respecte și să se bucure cu tine e soluția. Am mai spus-o, au spus-o și alții, respectul trebuie să învățăm să îl câstigăm. 

Nu e greu de câștigat respectul dar nici ușor nu e. Este mult mai ușor însă să încerci să îl impui. Doar suntem pe veci stăpâni nu? Nu. E doar un vers, o metaforă. 

Suntem toți cetățeni egali în drepturi, sau cel puțin așa spune Constituția României. Respectându-i pe ceilalți, ajutându-i și nu punându-le piedici, să își manifeste identitatea, să își folosească limba și cultura, le putem câștiga respectul, iar data viitoare în loc de steaguri de doliu, o să spună și un secui romanului: ''La mulți ani frate român!'' De ce ar face asta secuiul? Pentru că românul îl respectă, îi respectă identitatea, limba, tradițiile.

Eu știu un lucru; dacă unui maghiar îi spui de ziua lui: ''Boldog születésnapot'', el îți va spune de ziua ta, ''La mulți ani'' Trăim împreună aici și sași și evrei și maghiari. Unirea nu trebuie să rămână un simplu cuvânt scris pe o hârtie, ci trebuie să fie în inimile tuturor. Fără respect însă, nu se poate acest lucru.Sus