Marţi, 25 Iunie 2019
Marţi, 25 Iunie 2019


Kontakt / VIDEOINTERVIU - Antimaghiarul și xenofobul Ionuț Țene este contestat și de evrei

Telenovela funcționarului public din Primăria Municipiului Cluj-Napoca care îi detestă pe maghiari și îl admiră pe Ion Antonescu și care, nici mai mult, nici mai puțin a încercat să obțină, în 2015, un loc în Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) revine în atenția opiniei publice clujene. 

Aflat la Cluj/Kolozsvár/Klausenburg, Radu Ioanid, directorul Programului International de Arhive de la Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii, a avut, luni, 20 noiembrie 2017, o întrevedere oficială cu primarul Emil Boc, în timpul căreia a ridicat, spun sursele noastre din instituție, problema numirii celui care este considerat antimaghiar, xenofob și simpatizant al Noii Drepte, precum și al Mișcării Legionare, Ionuț Țene, în funcția de șef al Biroului învățământ, cultură, culte, sport, societate din primărie. Conform informațiilor noastre, Ioanid a ridicat și problema atribuirii numelui fostului legionar Radu Gyr, unei străzi din cartierul Mănăștur.

Omul lui Funar în primăria clujeană

Nu o să uit niciodată stupefacția unor ziariști care, în anii ’90, asistau la degringoladele lui Ionuț Țene, fostul șef de cabinet al ultranaționalistului Gheorghe Funar, primarul de tristă amintire al Clujului. El organiza, sub directa oblăduire și supraveghere a șefului său, comemorări ale lui Corneliu Zelea Codreanu și Horia Sima. Țene și-a continuat activitatea, discret, în primăria clujeană și după înfrângerea lui Funar în alegerile locale din 2004, ajungând să fie numit, vara aceasta, șef peste învățământul, cultura, sportul, cultele și societatea clujeană. Sic!

Țene a fost contestat vehement de societatea civilă. În 2015 APADOR-CH și Coaliția Antidiscriminare au atras atenția că "Ioan Vasile Țene a publicat numeroase articole (sub semnătura Ionuț Țene) care demonstrează convingeri personale ce contravin flagrant drepturilor omului și principiului egalității și nediscriminării”.


Mai recent, activistul civic, István Szakáts, a inițiat mai multe acțiuni prin care primarului Boc îi este atrasă atenția „că Țene Ioan Vasile a publicat numeroase articole instigatoare la ură împotriva minorităților etnice, comunităților religioase sau sexuale”. El a subliniat, de asemenea, și că legea a fost încălcată: conform Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, aceștia au obligația să se abțină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii persoanelor fizice sau juridice ori prestigiului corpului funcționarilor publici.

Mai mult, Legea nr.161/2003, Art.98, (2) spune: „Funcționarilor publici le este interzis să exprime sau să apere în mod public pozițiile unui partid politic.” Să nu uităm că la începutul anului 2016, la un congres al Partidului România Unită (PRU) Ionuț Țene a afirmat: „Pot spune, în sfârșit, după 20 de ani, se creează un partid și o forță politică autentic românească. Un partid care reprezintă interesele românilor și numai ale românilor, Partidul România Unită. (...) Partidul România Unită este viitorul României, nu altcineva, nu altceva și nu alt partid. (...) Trebuie să facem o Românie frumoasă, strălucitoare ca soarele, pentru asta toți trebuie să luptăm”.

Fiind depusă o plângere împotriva lui, primăria a convocat comisia de disciplină în cazul Ionuț Țene, dar a fost audiat doar petentul, István Szakáts. E clar că primăria trage de timp, neavând o dată limită până la care funcționarul public reclamat să trebuiască să fie audiat.

Țene, contestat și de maghiari și de evrei. Domnule Boc, contează?

Să nu uităm că, recent, UDMR și comunitatea evreilor din Cluj, au formulat plângeri împotriva lui Țene și a oficialilor primăriei pentru că “a formulat nenumărate jigniri la adresa minorităților naționale, și a făcut apologia Gărzii de Fier și a mareșalului Ion Antonescu”. Deputatul UDMR de Cluj, Csoma Botond s-a adresat și Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării pentru a contesta concursul organizat de Primăria Cluj.

Radu Ioanid de la Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii a fost deranjat de numirea lui Ionuț Țene ca șef al Biroului învățământ, cultură, culte, sport, societate din primăria Clujeană

Aflat la Cluj, în 22 noiembrie 2017, Radu Ioanid a ținut o prelegere la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. După ce a vorbit despre instituția pe care o reprezintă, și anume Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington D.C., a adus în discuție, discret și voalat, problema celui care este considerat un exponent al Mișcării Legionare și al Noii Drepte în Cluj/Kolozsvár/Klausenburg. Întrebat de subsemnatul de numirea de către Emil Boc la șefia Biroului învățământ, cultură, culte, sport, societate din primăria clujeană, Radu Ioanid a spus că Muzeul nu se amestecă în astfel de probleme decât dacă se încalcă flagrant legea. Am menționat încălcarea legii care reglementează statutul funcționarilor publici din România. „Știți, aplicarea unor legi poate dura și o mie de ani”, a răspuns acesta, adăugând, totuși, că Ionuț Țene este „o problemă de imagine” a administrației locale Clujene.

El a acordat un videointerviu portalului de știri szabadsag.ro în care a abordat și problema Țene, dar și atribuirea numelui unui fost leginoar, Radu Gyr unei străzi din municipiul Cluj. Cred că finalul materialului video este deosebit de elocvent…

     

Sus