Marţi, 10 Decembrie 2019
Marţi, 10 Decembrie 2019


Kontakt / Aplicarea legilor ar rezolva multe din problemele româno-maghiare

Aplicarea legilor ar rezolva multe din problemele româno-maghiare 

Faptul că în România se mai poate întâmpla în 2017 – după 27 de ani de libertate –, ca cineva să fie bruscat pentru faptul că își vorbește limba maternă pe stradă sau în magazine, arată că occidentalizarea României este mult mai lentă decât se credea.

Reacția societății la astfel de lucruri, iarăși, spune multe despre stadiul societății românești. 
Mii de oameni văd înscripții de genul ”Afară cu ungurii!”, dar nimeni nu se întreabă, de ce nu sunt trași la răspundere acești ”patrioți”, dându-li-se o amendă usturătoare. Dacă ar fi așa, fenomenul nu ar avea mare viitor.

Mii de oameni aud scandările antimaghiare din tribune, dar nimeni nu îi întreabă pe arbitri, de ce nu întrerup meciul, așa cum spune legea. Dacă arbitri ar face acest lucru, acești oameni s-ar gândi ce strigă și la adresa cui.

Mii de oameni citesc în presă relatări halucinante despre isprăviile comunității maghiare, dar nimeni nu întreabă presa de ce nu a intervievat și partea cealalaltă despre eveniment, ca cititorul să poată trage singur concluziile.

La toate evenimentele neplăcute, cu caracter interetnic, jandarmeria sau poliția sosește ca bătrânii: fără chef, obosită, abia așteptând să bifeze ”cazul”, scriind un proces verbal într-o limbă de lemn, presărată cu expresii clișeistice.

O bună parte a oamenilor educați, care ar trebui să înțeleagă rădăcinile și motivațiile acestor incidente, nu își ridică vocea, ci – în cel mai bun caz – spun în particular un ”noi românii de treabă ne cerem scuze pentru acești imbecili ai noștri, dar...”

Și cu acest ”dar”, strică totul. Strică totul, deoarece urmează ideea că și maghiarii fac la fel, încoace și încolo. Urmează o lungă ceartă, despre ce am făcut ”noi” și ce ați făcut ”voi”... la urma urmei ieșind iar scântei.

Interesantă atitudinea societății românești față de legi și reguli! Dacă s-ar aplica legile existente, 75 la sută din problemele româno-maghiare ar fi rezolvate (înscripții, folosirea limbii materne, învățământ) .

Știm însă cu toții că nu se va întâmpla așa. Clujul va sta cu o stema ilegală încă 100 de ani, că cea oficială este ana ”ungurească”, bilingvizarea Clujului – conform hotărârii CL din 2002 – se face cu chiu și cu vai. 

Procese peste procese pentru a obliga autoritățile să respecte legile... Cam așa s-ar putea caracteriza actuala situație tensionată dintre români și maghiari.

Repet: legile existente, dacă ar fi aplicate, ar rezolva multe din problemele româno-maghiare. 


Sus