Marţi, 25 Iunie 2019
Marţi, 25 Iunie 2019


Kontakt / Toleranță și multiculturalism à la Cluj: actor maghiar și imigrant sirian lovit. De ce?!

Incidente interetnice violente la Cluj. Două într-un interval de timp relativ scurt. Nu este o exagerare jurnalistică, e o realitate. Cu puțin mai mult de o lună în urmă, la fast-food-ul Rosa din incinta Sora Shopping Center, un imigrant sirian angajat de patronul de aceeași etnie a fost provocat și apoi lovit de doi clienți. În acest week-end a ieșit la iveală faptul că un actor maghiar de la grupul de teatru independent Váróterem Projekt/Waiting Room Project a fost lovit de niște indivizi care lucrează într-un magazin de băuturi alcoolice din centrul Clujului. Aceștia neagă afirmațiile, spunând că a fost o altercație între clienți.


        Sirianul a fost lovit pentru că "nu vorbea bine" limba română

Să luăm primul caz: avem un etnic sirian care s-a săturat că angajații de la noi întârzie, nu lucrează conștiincios, chiulesc. Acesta, apelează la un centru pentru imigranți din România și angajează legal patru conaționali. Noii angajați lucrează cu acte în regulă, au salariu, locuiesc în chirie. Muncesc de zor, pentru că știu foarte bine că de acest lucru depinde libertatea lor. Cine vrea să se întoarcă în Siria răvășită de război? Din informații sigure știu că acești sirieni lucrează bine, dar, desigur, au carențe în exprimarea în limba română. OK, să fim realiști, de ce cunoștințe lingvistice aprofundate are nevoie un angajat care servește la un fast food? Trebuie să cunoască ingredientele, condimentele, să zică bună ziua și la revedere.

Cu toate acestea, doi clienți, știind, probabil că este imigrant, sau văzând aspectul lui fizic și aptitudinile de limbă română, l-au provocat, iar după aceea i-au reproșat că nu cunoaște bine limba oficială a țării. Mai mult, l-au „invitat” să plece la el acasă. Când acesta a vrut să iasă să alerteze agentul de pază, a fost lovit de cei doi clienți, din care unul, conform unui martor „avea la el o sticlă de băutură”. A fost depusă o plângere, imaginile camerelor de supraveghere sunt probă la dosar, poliția a deschis o anchetă.

Acest incident este o premieră (tristă) în Cluj/Kolozsvár/Klausenburg!

De ce vorbiți în limba maghiară?!

Al doilea incident interetnic (documentat) a avut loc în ultimele zile ale lunii octombrie. Actorul maghiar Imecs-Magdó Levente de la grupul de teatru independent Váróterem Projekt/Waiting Room Project a fost lovit cu bestialitate de niște indivizi deranjați de faptul că persoanele care au intrat în magazinul care comercializează băuturi alcoolice din centrul Clujul au vorbit între ele în limba maghiară.

     Actorul Imecs-Magdó Levente susține că a fost agresat pentru că a vorbit în limba maghiară într-un magazin din centrul Clujului (Fotó: Szabó Tünde/Főtér)


Actorul, ruda acestuia și niște prieteni comuni susțin în materiale apărute în presa scrisă și on-line de limbă maghiară, că agresorii, dintre care unul i-a întrebat de ce vorbesc în limba maghiară în România, erau angajații magazinului. Cei agresați susțin că au răspuns civilizat: „vorbim în limba maghiară pentru că verișoara mea este din Ungaria și nu cunoaște limba română”.

A urmat o discuție în contradictoriu, iar grupul de prieteni a replicat că au dreptul să vorbească limba maghiară. Lucrurile au degenerat, s-a ajuns la agresiune fizică. Din păcate maghiarii n-au depus plângere la poliție, actorul scrie în cotidianul regional de limbă maghiară Szabadság, că regretă acest lucru. Tardiv, am spune noi.

        Aceste două agresiuni etnice cu caracter violent au loc într-un climat tensionat alimentat de unii politicieni și "lideri de opinie" în cea ce privește imigranții și Centenarul din 2018


Cred că cele două exemple înfricoșătoare se datorează climatului tensionat în ceea ce privește imigranții și minoritatea maghiară din România. Imigranții sunt stigmatizați, considerați infractori de drept comun cu toate că în țara noastră sunt foarte puțini. Aici nu sunt acuzați că ocupă locurile de muncă ale cetățenilor români, așa cum se întâmplă în străinătate, ci că nu cunosc bine limba română. Maghiarii, că vorbesc limba lor maternă într-un magazin.

Climatul tensionat în ceea ce privește imigranții este alimentat în permanență de unii politicieni din Ungaria și Noua Dreaptă din România. Dat fiind faptul că se apropie vertiginos Centenarul, iar Kelemen Hunor a declarat că minoritatea maghiară nu are ce sărbători și pentru că promisiunile făcute atunci comunității noastre nu au fost nici până astăzi respectate, o parte din majoritatea românească a redevenit naționalistă, unii care sunt, din acest punct de vedere pasivi, devin agresivi verbal, dar în unele ocazii (vezi aceste exemple) și fizic. Trebuie, de asemenea, să „mulțumim” unor „lideri de opinie” care aproape în fiecare seară uzitează ”tema maghiară” pentru a acapara cât mai multă audiență. Rareș Bogdan, de exemplu.

Trist. :-(
Sus