Luni, 18 Noiembrie 2019
Luni, 18 Noiembrie 2019


Kontakt / Unitatea națiunii române – unitatea națiunii maghiare

Unitatea națiunii române – unitatea națiunii maghiare

Ieșirea în stradă în mijlocul lui octombrie a românilor din regiunea Cernăuți nu a făcut mare vâlvă în România. Înregistrările de pe Youtube, în care bieții oameni strigă ”limba română, da!” nu a înduioșat socieatea românescă. În jur de 100-200 de vizionări pentru aceste înregistrări, sugerând, că românii din România concep națiunea ca un element care se leagă strict de granițele interne a statului actual român. 

Conform acestei viziuni, comunitățile autohtone românești care nu trăiesc în România, sunt considerate ”un fel de” români, adică ”ucrainieni de origine română”, etc.

      

Interesantă este statistica făcută de Corbii Albi legată de primirea de către cititori a articolelor referitoare la viața românilor din Cernăuți, Solotvino, Chișinău sau Găgăuzia. În unele cazuri aceste articole se confruntă cu un așa mare dezinteres, că unii dintre colegi au și renunțat să mai scrie despre problemele românilor din Ucraina, Ungaria sau Găgăuzia.

Maghiarii sunt altfel. Ei se consideră o singură națiune, a cărei comunități trăiesc nu neapărat pe teritoriul Ungariei actuale. De exemplu, noi, maghiarii din Transilvania facem parte din această națiune maghiară, trăind însă din diferite motive nu în Ungaria ci în România. 

Dacă se întâmplă ceva discriminatoriu cu maghiarii din Slovacia, Serbia sau România, societatea maghiară – începând de la Budapesta până la Washington – sare în sus, ca ars. Demonstrații, presă, proteste. Societatea maghiară câte odată reacționeză chiar cu o energie neproporțională față de importanța celor întâmplate.

În anul 2012 și 2017 am realizat un studiu legat de conceptul Țara Mamă la românii din Ucraina, Republica Moldova (inclusiv Găgăuzia) și Serbia (inclusiv Voivodina), întrebând românii dacă ei consideră România ca Țară Mamă, așa cum fac maghiarii, cănd se referă la Ungaria.

Din cei întrebați, în număr de 18, mai mult de jumătate (10) nu înțelegeau exact, ce am întrebat. Cea mai mare confuzie a fost în Găgăuzia, unde românii întrebați au confundat expresia Țară Mamă cu limba maternă. 

În cazul comunităților autohtone maghiare din jurul Ungariei nici nu se pune problema ca cineva să nu se considere maghiar. Excepții în acest caz prezintă cei care trăiesc în familii mixte sau cei care pentru carieră renunță la identitate.

Acest minirăzboi mediatic, care se prezintă prin titluri de genul ”Românul Attila câștigă...”, are rădăcinile în această diferență de a înțelege ce înseamnă unitatea națională. Când ungurii citesc despre ”Românul Erőss Zsolt”, ei zâmbesc, corectând jurnaliștii, că Erőss Zsolt este un maghiar din România.

Această unitate a maghiarilor – care a devenit chiar o directivă politică a partidului de guvernământ FIDESZ – a fost cu timpul transformată într-un concept care pare a fi cel mai puternic motor al dezvoltării întregii națiuni maghiare.

Ungaria a fondat cel puțin două burse de stat pentru tineri maghiari crescuți în comunități maghiare compacte, ca ei să plece în Europa, SUA sau Australia, cu scopul de a organiza acolo cercuri artistice și cursuri de reînvățare a limbii maghiare. Bursele aceastea sunt valabile pe 6-9 luni și aduc niște rezultate extraordinare.

Dar iată un exemplu bun pentru a înțelege ce înseamnă unitatea națiunii maghiare pentru maghiari. 


Consulul maghiar din New York a călătorit ore întregi să participe la inaugurarea plăcii memoriale Kemény János din Pittsburgh. 

Să vedem, atitudinea diplomației maghiare din SUA, care citind invitația Corbilor Albi legată de comemorarea maghiarului ardelean Kemény János și a românului Theodor Mărginean (eroul revoluției din 1956) la Pittsburgh (Pennsylvania), a găsit de cuviință să participe personal (!) prin consulul din New York, Szakács Imre.

El a citit scrisoarea de felicitare oficială a Ambasadei Ungare, în care se spunea: ”Pentru guvernul de la Budapesta maghiarul din Cluj sau cel din Pittsburgh prezintă aceași valoare.”


Noua modă, că cei din Scaunul Mureșului participă la meciurile echipei de fotbal a orașului majoritar maghiar Dunaszerdahely (Slovacia), cântând împreună cu maghiarii de acolo, arată clar tendințele strategiei existenței maghiare.
Sus