Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / Budapesta protestează împotriva noii legi a învățământului din Ucraina

Budapesta protestează împotriva noii legi a învățământului din Ucraina

Ungaria s-a opus organizării unei reuniuni a Comitetului NATO – Ucraina la data de 6 decembrie. 
Decizia Budapestei în acest caz a fost luată în semn de protest față de noua lege a educației din Ucraina, act normativ ce are un impact negativ asupra minorităților din această țară, inclusiv asupra minorității maghiare.

Conform unor publicații din Ungaria, veto-ul Budapestei reprezintă o „mare lovitură” la adresa Ucrainei, care aspiră la integrarea în NATO ca membru cu drepturi depline.


Guvernul ungar a declarat cu mai multe ocazii că va zădărnici eforturile Ucrainei în organizațiile internaționale dacă autoritățile de la Kiev nu elimină anumite prevederi din legea respectivă.

Noua lege ucraineană a educației, adoptată la începutul lunii septembrie și promulgată de președintele Petro Poroșenko, introduce sistemul de 12 clase în Ucraina și extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educației. Conform noii legi, studiul în învățământul secundar și superior în Ucraina se va face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educația în limbile minorităților va fi disponibilă doar în grădinițe și școli primare. Această situație a declanșat proteste în mai multe țări vecine.

                                                                   ***

Auzind știrea, mi-am pus întrebarea: oare ce s-ar fi întâmplat, dacă și România s-ar fi folosit de dreptul său de veto, protestând față de noua lege a educației din Ucraina, act normativ ce are un impact negativ asupra minorităților din această țară, inclusiv asupra minorității românești?

Ar fi fost un gest onest și nu în ultimul rând curajos, dovedând Europei că mai există totuși valori comune româno-maghiare.

Două mâini ridicate ar fi fost altceva, dovedind că Ungaria și România își apără conaționalii săi rămași din anumite motive în afara graniței, fără a ține cont de gura cancelariilor europene. Mai ales acum, în ajunul centenarului.


Sus