Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / Preot reformat maghiar în Pittsburgh − de cinci generații îmi păstrez limba

Pittsburgh este un oraș în care maghiarii mereu s-au simțit ca acasă. Cei mai vechi maghiari din orașul de pe malul râului Ohio au sosit aici după înnăbușirea revoluției maghiare din 1848. Este vorba de mii de bărbați care având experiență in d-ale luptelor, s-au înrolat în armatele americane.
Pittsburgh un oraș în care trăiesc mii de maghiari, care nu își uită limba maternă

Komjáthy Ilona, preotul maghiarilor reformați din Pittsburgh are un stră-străbunic în grupul acestor familii de maghiari.

Reprezint generația a 5-a îmi spune. Stră-străbunicul meu l-a văzut încă pe Kossuth, ținând discursul său de la Pittsburgh, cu scopul de a aduna bani pentru reînceperea revoluției antiruse si antihabsburgice. Se simte pe vorba mea influența americană, dar nici o secundă nu am uitat, că sunt reformată și maghiară.

Nepotul meu a fost botezat de mine... El este a 7-a generație de maghiari din SUA care vorbește maghiara și a rămas fidel cultului reformat.Câți maghiari se adună duminica în această biserică?

20-30... Avem o orgă foarte bună, iar psalmurile sunt cântate și în maghiară și în engleză. Dar avem și slujbă care se desfășoară numai în maghiară - explică preotul bisericii, așezându-se la orgă, dovedindu-și nu numai calitățile, dar și cunoștințele sale legate de istoria maghiarilor.Cât de departe vi se pare Clujul?

Clujul reformat îl simt aproape de mine... îmi răspunde îngândurată. Eu mă simt un preot reformat maghiar... Citesc foarte mult scrierile fostului episcop reformat transilvan, Csiha Kálmán... Când îi citesc predicile și textele religioase, mă simt aproape de Cluj...

*

Interesant, cum Komjáthy Ilona își păstrează limba și după 5 generații, ba mai mult, dacă ne gândim la nepoțelul lui, atunci, chiar de 7 generații. Care este oare secretul ei?
Sus