Duminică, 25 August 2019
Duminică, 25 August 2019


Kontakt / Saint Stephen se roagă pentru maghiari și în Saint Louis

În biserica romano-catolică din St. Louis, statul Missouri, maghiarii au propria biserică, cu numele de St. Mary of Victories, pomenită de maghiarii din Missouri ca și 'biserica maghiară". Este curios să vezi statuia Sfântului Ștefan lângă altar, și textele în engleză: Saint Stephen Pray for us!, God bless the Hungarians...În fiecare duminică de la ora 11 se celebrează slujba în "limba maghiară", ceea ce înseamnă de fapt o slujbă în engleză, în cadrul căreia cititul din Sfânta Scriptură se face în maghiară, iar spre sfârșitul slujbei o parte din rugăciuni sunt rostite tot în maghiară. Cam un sfert din cei prezenți la această slujbă sunt maghiari, care vorbesc bine limba maternă.10-12 persoane erau prezente în "Hungarian corner", adică partea din dreapta bisericii, unde își dau întâlnire credincioșii maghiari. Trei sferturi din cei prezenți sunt americani, foarte mulți de culoare, care se uită curioși la sfinții maghiari de pe picturi sau la steagul maghiarilor.

Părintele Brian Harrison s-a întors recent din Ungaria, aducând știri din Țara Mamă, inclusiv veșminte noi pentru preoți.

La sfârșitul misei se cântă imnul maghiarilor. Înainte ca acesta să răsune în biserică, toți maghiarii se îndreaptă spre "Hungarian corner", deoarece acest psalm nu este cunoscut de americani, deci fiecare voce maghiară contează, "să nu se facă de rușine" în fața americanilor.

După celebrarea misei maghiare cei prezenți, americani și maghiari, sunt invitați la o gustare, oferită în schimbul a 8 dolari (prețul materialului folosit).Interesant, cum după această slujbă apar în incinta cantinei bisericești maghiari tineri, care nu sunt credinciosi, însă vor să-și îmbunătățească limba maghiară. Există chiar un grup de inițiativă tinerească. Ei încearcă să ia legătura cu diplomația maghiară din SUA - o diplomație care este prezentă în toate orașele americane mari, la nivel de consulate -, ca statul maghiar să trimită un tânăr talentat, care să organizeze școli de dans, cursuri de gastronomie, teatru de păpuși, toate în limba maghiară.

Corbii Albi și-au oferit ajutorul, reușind să ia legătura cu Consulatul Ungariei din New York, înscriind această comunitate maghiară în proiectul Kőrösi Csoma Sándor. Acest proiect gigant al Ungariei vizează toate comunitățile maghiare care se găsesc actualmenete - din anumite motive - în afara Ungariei de astăzi.

Sunt trimiși de către Statul Maghiar tineri cu talente organizatorice și cunoștințe în ale dansului popular, cântecelor și ale predării limbii maghiare la copiii din aceste comunități. Statul maghiar plătește cazarea lor și îi oferă și o bursă consistentă de 6, respectiv 9 luni.

După discuțiile purtate de Corbii Albi cu maghiarii din St. Louis, respectiv Consulatul Ungariei din New York, s-a căzut la înțelegerea ca din octombrie 2018 și acest oraș să beneficieze de acest proiect.

Szabó Csaba
Președinte Asociația Clubul Media Corbul Alb

Sus