Miercuri, 22 Mai 2019
Miercuri, 22 Mai 2019


Kontakt / Szíjjártó-Meleșcanu: 2-0 la pauză. Dar Orbán-Tudose?

Este, fără doar și poate, un fel de competiție între politicienii din Ungaria: cine vine mai des și cine stă mai mult în Transilvania. Vasile Dâncu, într-o epistolă (analiză nu prea e) postată pe blogul său numește vizitele (dese) ale premierului Ungariei „turism prin Transilvania”. Dar să rămânem, pentru moment, la cuplul diplomatic Szíjjártó-Meleșcanu…

Ce au avut de discutat?

Ultima întâlnire a celor doi miniștri de externe a avut loc la 2 octombrie la Cluj/Kolozsvár/Klausenburg. Cei de la Consulatul General al Ungariei de la Cluj au fost chemați dis de dimineață la serviciu_ pentru că nu se știa dacă vine șeful sau nu, și mai ales, la ce oră. Doi polițiști locali au stat de planton toată ziua în spatele clădirii care adăpostește instituția diplomatică, i-au sunat pe unii șoferi care au avut mașini parcate acolo pentru a le muta în cazul în care „cel mare” vine cu vreo ditamai limuzină și șoferul profesionist nu poate aborda intrarea. Szíjjártó, însă, nu și-a făcut apariția.

Ghinion.

Nu și pentru Meleșcanu, care s-a întâlnit cu el la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai. O întâlnire cu multe amabilități și zâmbete, poate cele mai multe pe metru pătrat din această perioadă. Au avut și motiv: se pare, Meleșcanu a primit invitație să participe la întâlnirea Grupului de la Vișegrad (V4), care e acum V4+. Mai mult, Ungaria a declarat că va susține aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și alte organizații internaționale, după ce, la cu numai câteva săptămâni înainte, a declarat contrariul. OK, între timp Viktor Orbán, premierul Ungariei discutase la telefon cu Liviu Dragnea și au convenit că guvernul român va rezolva situația Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș. S-a schimbat foaia.

Frumoase interferențe politico-diplomatice.

Dublu sau nimic. Oare proiectele discutate se vor materializa? (Foto: Rohonyi D. Iván/Szabadság)

Să nu uităm că cei doi au discutat și despre punerea în funcțiune a unui tren expres între Budapesta și Cluj. Ei, da, iar eu sunt Jimmy Hendrix. Praf în ochi, zic analiștii. Adevăratul scop era să se întâlnească cu liderii UDMR și să poată arăta ulterior acasă că îi pasă. Să nu uităm că în 2018 au loc alegeri parlamentare în Ungaria. Da, tocmai în anul în care românii sărbătoresc Centenarul…

Penultima întâlnire a avut loc la București. Aici punctul forte a fost acordul de principiu cu privirea la deschiderea unui centrul cultural al Ungariei la Cluj/Kolozsvár/Klausenburg. Să fim realiști și să presupunem că cele convenite vor fi adevărate în ziua inaugurării…

Cum de 2-0 devine 2-2?

Reciprocitatea, precum bine știm, este foarte importantă în diplomație, deci Meleșcanu a primit invitație să participe la proxima întâlnire a Grupului de la Vișegrad. Aici șeful diplomației române va asista, silențios, la consfătuirea reprezentanților țărilor membre, adică Ungaria, Cehia, Slovacia și Polonia. Întâlnirea va avea loc în Ungaria, deci scorul va fi 2-1.

Din informațiile pe care le dețin, cei doi se vor întâlni încă o dată, musai, până la finele anului pentru ca această reciprocitate diplomatică să fie asigurată. Suntem foarte curioși ce vor mai putea discuta, ce decizii concrete se vor lua. Observatorii susțin că va fi vorba doar de o formalitate, tocmai pentru a se asigura scorul de 2-2.

Și ce facem cu „turistul” Orbán?

Nu e de mirare că până și cel care se laudă că a fost „singurul oficial român  care a participat la lansarea Universității Sapientia”, mai mult, a ținut până și „un discurs din partea guvernului” de atunci, Vasile Dâncu, e revoltat că premierul Ungariei „face turism prin Transilvania”.

                                                 Cine arată direcția? (Foto: www.udmr.ro)

„Turistul” nostru a participat, acum câteva zile, la festivitatea de marcare a 500 de ani de la reforma protestantă, la inaugurarea Muzeului Reformat, dar și la cea a noii biserici reformate din Florești/Szászfenes din județul Cluj/Kolozs. Am fost prezent în trei locații din cele patru (biserica reformată de pe strada M. Kogălniceanu, Institutul Teologic Protestant și Muzeul Reformat), am citit relatările de la cea de-a patra, dar, contrar celor scrise de politicianul Dâncu, premierul Ungariei nu a „propăvădiut Ungaria Mare”.

Cred că el și toți cei care sunt „revoltați” de vizitele dese ale oficialilor ungari în Transilvania ar trebui, de fapt, să le ceară socoteală politicienilor de la București, membrilor guvernului nostru, de ce nu vin des, sau, mai bine zis, mai des în regiunea noastră…

Sus