Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Kontakt / Ungurii nu au dreptul la vopsea, șuruburi și cuie

Ungurii nu au dreptul la vopsea, șuruburi și cuie

În Monitorul Oficial nr. 204 din 23 aprilie 2001 se pot citi următoarele: ART. 19 (4) Autoritățile administrației publice locale vor asigura inscripționarea denumirii localităților și a instituțiilor publice de sub autoritatea lor, precum și afișarea anunțurilor de interes public și în limba maternă a cetățenilor aparținând minorității respective, în condițiile prevăzute la alin. (2).

În 2001 ponderea maghiarilor depășea 23 la sută. Maghiarii aveau dreptul la bilingvizare, însă consiliul local, respectiv primarul Gheorghe Funar declara, că nu au bani pentru atâtea înscripții. 

Nu au vopsea, nu au cuie, șuruburi…

15 ani au trecut de atunci, de 15 ani încerca societatea maghiară să obțină aplicarea acestei legi. Era nevoie de civili și presiune internațională, ca să se facă măcar un pas în această direcție. A început șirul proceselor, în care când câștigau maghiarii, când pierdeau, ca la urmă se se obțină o victorie parțială.
Boc, învins în judecată de civili, era obligat să respecte măcar parțial legea administrației publice, aprobând tăblițe bilingve măcar la intrarea orașului.

                

Acești 15 ani au dovedit maghiarilor, că drepturile lor – inclusiv dreptul de a fi aplicate legile referitoare la ei – se pot obține numai prin luptă civică și politică.

În Parlamentul României s-a cerut modificarea legii administrației locale, cu privire la scăderea pragului de 20 la sută la 10 la sută. O propunere care nu deranja pe nimeni, ba era în beneficiul a 6 la sută din plătitorii de taxe și impozite din Romania – maghiarii. 

Se rezolva astfel problema Clujului, ar fi fost o posibilitate de unificarea a energiilor românești și ungurești.

TOATE partidele au votat împotriva modificării. ”Liberalii”... Cei care ar trebui să ocrotească minoritățile și să vegheze asupra drepturilor individuale... USR... Speranța României, cu parlamentari clujeni stimați și simpatizați... Toți au votat împotrivă...

Parlamentul a găsit în fine cuie pentru unguri. Dar cuiul este destinat nu unei minorități, ci pentru sicriul reconcilierii sincere. 

Sus