Joi, 23 Mai 2019
Joi, 23 Mai 2019


Kontakt / Inițiativa PONT (rom: PUNCT) colorează anul 2015 la Cluj-Napoca

Cluj-Napoca a fost desemnată Capitala Europeană a Tineretului în 2015. Acest titlu oferă orașului posibilitatea de a-și arăta deschiderea și angajamentul față de un proces de dezvoltare urban sustenabil și responsabil, în care tinerii sunt invitați să joace un rol hotărâtor.

Se spune adesea că tinerii sunt viitorul nostru. Așa cum statutul de Capitală Culturală Europeană aduce un omagiu trecutului și prezentului, Capitala Europeană a Tineretului aduce același lucru...viitorului nostru.

Privilegiul de a purta acest titlu constituie o declarație, nu numai pentru Europa, ci pentru întreaga lume: orașul în cauză lucrează proactiv pentru a asigura fiecărui cetățean o voce, asumându-și responsabilitatea ca tineretul să fie informat, să participe activ și să fie gata să ridice flacăra inițiativelor la niveluri mai înalte.

Orice program care vizează tineretul dintr-o societate, va conduce la un viitor mai bun. Este logic, deoarece dacă cineva este bine deservit în tinerețe de o comunitate, va acționa la fel, în folosul comunității.

Dar cum a început totul? În a doua parte a anului 2011, Grupul PONT (în românește: PUNCT) – o asociere civilă a unui grup de tineri experți în dezvoltarea urbană și regională, condusă de András Farkas – a propus Primăriei Cluj-Napoca ideea candidaturii la titlul de Capitală Europeană a Tineretului.                                Viceprimarul Clujului Anna Horváth și András Farkas

Practic, am accesat o finanțare de la Uniunea Europeană prin programul Youth in Action (Tineret în Acțiune) prin care am reușit să atragem finanțarea pentru procesul de elaborare și depunere a candidaturii pentru Cluj-Napoca.

Rezultatul final a fost publicat la data de 24 noiembrie 2012 în Maribor, un moment special pentru toți tinerii din Cluj. Este important de menționat însă, că împreună cu obținerea acestui titlu nu s-a câștigat nici o finanțare concretă. Ce am primit în acel moment a fost de fapt o scrisoare de recomandare care confirmă că un concept este bun și poate funcționa.

În cursul aplicării pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului, Clujul a făcut un angajament privind crearea unui mediu mai unificat, colaborativ. Angajament, care va fi benefic orașului nu doar în perioada denumirii acestuia de Capitală Europeană a Tineretului, ci și pentru anii care vor urma.

Beneficiile pe termen scurt, pentru a menționa doar câteva sunt: o creștere a turismului și respectului internațional, să nu mai vorbim despre sentimentul de responsabilitate și de implicarea comună a tinerilor, care ajută la crearea unei comunități întregi mai sănătoase și mai fericite. În privința recompenselor pe termen lung, tineretul implicat devine membru loial și productiv al unei societăți, putându-i servi interesele, deoarece și comunitatea i le servește pe ale lui.

În afară de nenumăratele beneficii pe termen lung,există mai multe avantaje a Capitalei Europene a Tineretului. Cel mai vizibil avantaj este faptul că oferă orașului o șansă de a-și prezenta cultura și aspectele sale profesionale pe scară europeană. Orașul este reliefat în media, în consecință îi sporește popularitatea, precum și vizibilitatea turistică. Acestea nu se datorează doar angajamentului față de tineri, ci și faptului că orașul care poartă acest titlu se poziționează în loc de frunte în ceea ce privește responsabilizarea tinerilor.

Clujul ca și Capitală Europeană a Tinerilor 2015 va fi centrul conferințelor internaționale, găzduind multe simpozioane, la care vor participa tineri din toată Europa.


Trebuie luat în considerare și faptul că, fiind un proiect tânăr, precum Capitala Europeană a Tineretului (fiind lansat în 2009), acesta îi conferă un statut de pionier în acest domeniu. Orașele selectate în acești ani contribuie esențial la crearea unui standard de excelență pentru viitoarele capitale.. De-a lungul anilor, Clujul, împreună cu alte orașe europene va fi fondatorul unei mișcări în crearea unui mediu mai bun pentru tineret și o comunitate mai unită în general.

Teoretic tinerii au o dorință de implicare mai mare decât cei mai în vârstă. Dorința de inovare, de schimbare a paradigmelor existente, de a face ceva „cu adevărat util” în comunitate, legarea de noi relații, prietenii și evidențierea în societate sunt lucruri ce motivează puternic tânărul din ziua de azi.
Însă, cu toate aceste premise favorabile, implicarea tinerilor în România în acțiuni comunitare de orice fel este totuși relativ scăzută.

Acest program în Cluj-Napoca are potențialul de a da acestor tineri instrumentul necesar de a se putea exprima în societate și de a pune în aplicare toate poveștile din spatele blocurilor sau din cafenele cu prietenii, cunoștințele, colegii de școală, fabrică, birou etc.

Prin situația specială creată de câștigarea titlului de Capitală Europeană a Tineretului pentru anul 2015, Cluj-Napoca are oportunitatea să-și fundamenteze într-un mod mult mai consolidat politica sa generală față de generația sub 35 de ani, care nu numai că reprezintă un procent mare din populația urbei, dar are și cel mai activ rol în dezvoltarea acesteia.

Cadrul specific creat de programul construit în jurul acestui titlu va permite o planificare strategică pe termen mediu și o viziune pe termen lung, care poate deveni unică în această parte a continentului european.

COM'ON Cluj-Napoca aduce încă o noutate programului Capitalei Europene a Tineretului. Prin acest demers putem implica și grupurile informale de inițiativă din Cluj-Napoca, grupul nostru de prieteni, colegii de clasă, cunoștințele cu care avem subiecte de interes comune să propună inițiative pentru 2015.                                              COM'ON - în limba română

                                                            COM'ON în limba maghiară

Și mai mult, tinerii din Cluj vor decide, care inițiative să fie acelea, care vor fi implementate. Iar municipalitatea își va asigura contribuția, sprijinul financiar pentru activități. Pe lângă partenerii de la Grupul PONT, și Federația SHARE Cluj-Napoca mulțumesc Fondului Norvegian pentru sprijinul financiar, ei văzând fantezia și originalitatea acestei propuneri.

COM'ON Cluj-Napoca poate fi însă și un îndemn. Haideți să clădim această capitală a noastră, a voastră, a tuturor!


                                                                 ***

Cluj-Napoca Capitală Europeană a Tineretului pentru anul 2015. Anul nou, mai european, sărbătorit în centrul istoric cu un Revelion în aer liber!

http://www.monitorulcj.ro/timp-liber/42999-revelionul-in-aer-liber-primul-eveniment-al-capitalei-europene-a-tineretului-programul-complet#sthash.fyGhQUz6.58qdvbe6.dpbs

 Sus