Luni, 16 Decembrie 2019
Luni, 16 Decembrie 2019


Kontakt / Podul reconcilierii s-a surpat – toate partidele românești au semnat condica antimaghiară

Podul reconcilierii s-a surpat – toate partidele românești au semnat condica antimaghiară 

În Parlamentul României partidele românești au respins UNANIM modificarea acelei legi, care ar fi permis maghiarilor să-și folosească limba maternă în administrație și în acele localități, unde ponderea lor scade sub pragul actual de 20 la sută, la procentul de 10 la sută.

Această dorință a maghiarilor din orașele ardelene este una esențială pentru ei. Este o cerere normală, formulată în spirit european, nu se îndreaptă împotriva nimănui, respectă în totalitate toate legile internaționale. În Uniunea Europeană sunt țări – Finlanda de exemplu – unde minoritățile pot folosi limba lor în administrație și în localitățile unde ponderea acestora este sub 5 la sută.

Respingerea modificării de către partidele românești era una TOTALĂ, nici nu s-a ajuns la dezbateri. Cu alte cuvinte: PNL și USR – partidele ale căror părere mai contează cât de cât în lumea educată – și-au arătat fața adevărată, demonstrând că reprezentanții lor au sosit din același sistem comun conjunctural antimaghiar.

Trebuie să dau dreptate UDMR-ului, când reprezentanții săi declară următoarele:

„Pregătindu-ne de Centenarul din 2018, am propus dialog, dar ne-am izbit de zidul respingerii. Ne-am dorit ca numărul celor care pot folosi limba maghiară să fie cât mai mare în acele localități unde ponderea minorităților depășește 10 %, iar prin introducerea pragului alternativ ne-am dorit să dăm o mână de ajutor cetățenilor de naționalitate maghiară care trăiesc în acele localități, unde ponderea nu depășește 10 %. Prin respingerea propunerilor de modificare a Legii nr. 215/2001 majoritatea română, de fapt, a respins dialogul cu minoritatea maghiară. 

Noi eram pregătiți să căutăm împreună soluții viabile și bune pentru toată lumea, ca pragul de 20 % să se schimbe la 15 %” - au afirmat deputații UDMR, Magyar Lóránd și Erdei D. István, în cadrul conferinței de presă, a cărei temă principală era respingerea de către Camera Deputaților a modificărilor aduse Legii nr. 215, precizând că dorința minorității maghiare nu diminuează cu nimic drepturile majorității române. Sus