Duminică, 15 Decembrie 2019
Duminică, 15 Decembrie 2019


Kontakt / 6 octombrie 1849 – 6 octombrie 2017: “Maghiarii nu se vor retrage”

6 octombrie 1849 – 6 octombrie 2017: “Maghiarii nu se vor retrage”

Executarea de către austrieci în 6 octombrie 1849 a celor 13 generali din armata revoluționară maghiară – ofițeri de naționalitate germană, sârbă, armeană, croată, austriacă și maghiară – este o zi aparte în istoria maghiarilor. Cei 13 ofițeri de rang înalt credeau până în ultimul moment în idealurile revoluției europene din 1848-1849, majoritatea lor lăsând posterității ultimele lor scrieri, mici capodopere, mai ales tinerii ofițeri, care își luau rămas bun de la soții și familie.


Amintirea lor a fost vie în toate perioadele represiunilor austriece, iar mai târziu, în era postbelică, Aradul a devenit chiar simbolul libertății maghiare; ”eliberarea” Statuii Libertății maghiare și reașezarea sa în centrul orașului a fost considerată un succes al întregii societăți maghiare din Ardeal.


După revoluția din 1989 au fost readuse în lumina reflectoarelor toate locurile istorice care se leagă de represaliile legate de înnăbușirea revoluției maghiare, printre altele și cea situată la podul Someșeni din Cluj-Kolozsvár, care se leagă de executarea a doi ofițeri maghiari, Tamás András și Sándor László. 

Rămășițele acestora au ieșit la suprafață în 1995, cu prilejul unor săpături de fundație. Au fost predate sistemului patriot reprezentat de Funar. 

Oasele si micile obiecte au fost așa de bine ”conservate”, încât nicăieri – nici la poliție, nici la medicina legală, nici la procuratură – nu există urme, procesele verbale fiind… dispărute.


În cimitirul Házsongárd există însă un obelisc ridicat în amintirea unuia dintre ei – Tamás András –, și acest obelisc renovata devenit încetul cu încetul locul pelerinajelor dedicate zilei de 6 octombrie 1949.

În acest an elevii liceelor maghiare au fost cei care au dat culoare acestei comemorări. Dintre alocuțiunile rostite s-a evidențiat cea a Csillei Hegedüs, vicepreședinte UDMR, care a făcut o paralelă între perioada luptelor pentru libertate a maghiarilor din 1848-49 și zilele de azi, când Parlamentul României nici nu ia în considerare propunerile maghiarilor legate de folosirea limbii materne în administrație.

– Maghiarii nu se vor retrage, își vor cere în continuare drepturile. Acest mesaj îl trimitem chiar de aici, de la obeliscul dedicat celor 13 generali uciși în 6 octombrie 1949 – declara pentru mai multe posturi de televiziune Csilla Hegedüs.
Sus