Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / Sărbătoare la Cluj-Kolozsvár – după vizita lui Orbán Viktor este rândul cuplului Szijjártó-Meleșcanu să caute posibilități de colaborare

Sărbătoare la Cluj-Kolozsvár – după vizita lui Orbán Viktor este rândul cuplului Szijjártó-Meleșcanu să caute posibilități de colaborare 


După vizita lui Orbán Viktor, iată, este rândul cuplului Szijjártó-Meleșcanu să caute posibilități de colaborare 


După sărbătorirea la Cluj-Kolozsvár a jumătății de mileniu de la Reforma din 1517, la care a participat și primul ministru al Ungariei Orbán Viktor, i-a venit venit rândul și ministrului de externe al Ungariei Péter Szijjártó să prezinte maghiarilor din Transilvania viziunile Ungariei despre viitorul națiunii maghiare respectiv despre rolul învățământului în limba maternă.


Ministrul român de externe, Teodor Meleșcanu a participat la Cluj-Kolozsvár la deschiderea anului universitar al UBB, urmând ca ministrul Péter Szijjártó să participe la deschiderea anului Liniei Maghiare din cadrul aceleiași universități multiculturale


Întâlnirea nu era una absolut neașteptată, deoarece cei doi miniștrii s-au înțeles încă din primele întâlniri din anul 2017 despre necesitatea reluării firului de colaborare dintre Ungaria și România – o colaborare care are la bază Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară, semnat la Timișoara la 16 septembrie 1996.

„Am avut o întrevedere cu omologul meu ungar, Péter Szijjártó, cu care mă voi întâlni săptămâna viitoare la Budapesta, la o invitație a grupului de la Vișegrad. (…) România este interesată de colaborarea cu țările de la Vișegrad. Odată cu preluarea președinției de către Ungaria și abordarea unor subiecte care interesează și România, cum este problema Balcanilor, în mod evident că am fost invitați și noi să participăm. În general, ca practică, participăm ori de câte ori sunt teme de interes și pentru țara noastră”, a spus Meleșcanu.


Péter Szijjártó a declarat, la rândul său, că țările din grupul de la Vișegrad înregistrează o creștere economică mai mare decât cea din Europa, situație care se constată și în ceea ce privește România.


„Noi presupunem că, printr-o colaborare mai strânsă, vom realiza profituri economice și mai mari. Interesul nostru este ca România să aibă o economie prosperă, 5% din exportul Ungariei vine în România, cu cât mai bine funcționează economia României, cu atât mai mult importăm noi. Sperăm ca actorii economici din România să fie interesați în domeniul Ungariei. Am deschis un cadru de credit de 510 de milioane de euro la Banca Exim maghiară pentru finanțarea cooperărilor bilaterale dintre companiile maghiare și românești. Strângerea cooperării dintre țările Vișegrad și România este un interes pragmatic, nemaivorbind de faptul că și România susține lărgirea UE către Balcanii de Vest”, a spus Szijjártó.

„O știre bună este că până în anul 2020 vom dubla numărul conexiunilor prin autostrăzi dintre Ungaria și România, acum avem una, vom avea două. Acesta nu este o situație demnă de mândrie a noastră, dar sperăm că dintre cele 10 puncte de frontieră provizorii două să le avem puncte de trecere oficiale în viitor. În Europa, infrastructura de transport se dezvoltă mai ales pe căile ferate. Considerăm că proiectul unui tren de mare viteză care să lege Budapesta prin Cluj de București trebuie să fie o prioritate. Deci, probabil, într-o primă fază se va realiza conectarea Budapestei cu Clujul, și într-o a doua etapă cele două capitale să fie legate printr-un tren de mare viteză”, a spus Szijjártó.

Sus