Joi, 18 Iulie 2019
Joi, 18 Iulie 2019


Kontakt / Ucrainenii s-au apucat de învățat limba română

Ucrainenii s-au apucat de învățat limba română

Ne place sau nu, la un moment dat trecutul revine în viața noastră, oricât ne-am dori să-l îngropăm. Și nu doar la nivel personal, ci și la nivel colectiv. Ca națiune, moștenești mentalitatea dictată de contextul istoric ce avut loc în spațiul în care au trăit străbunii, mentalitate care se imprimă de la o generație la alta și care se schimbă lent, în funcție de influențele pe care le aduce prezentul sau de direcția pe care o trasează viitorul. 

Legat de felul în care se conturează perspectivele, în Ucraina zilelor noastre se observă un fenomen care poate părea cel puțin interesant, dacă nu chiar ciudat. Intrarea României în Uniunea Europeană a schimbat în ochii multora modul de a se raporta la limba română. Dacă până nu demult ideea ca un ucrainean get beget să învețe româna ar fi fost o sursă de glume și amuzament, astăzi mulți își duc copiii la școli cu predare în limba română. Scopul este chiar învățarea limbii române pe care o socotesc limbă a unui stat membru UE și deci limbă de perspectivă. 


Pentru alții, faptul că formează familii mixte este un motiv suficient de bun ca să se apuce să studieze limba partenerului de viață. Există însă unii care, din varii interese, își amintesc că au origini românești pe care vor să le readucă la viață prin graiul străbunilor pe care îl învață acum. Este vorba de acele persoane ale căror rude au trăit în perioada sovietică, o perioadă dură în care afirmarea identității era realmente un act de curaj nebun. Pe atunci, populația din cadrul URSS se împărțea în ruși și neruși. Să fii nerus era o problemă majoră, un adevărat stigmat. 

         
De aceea, ca să scape de consecințele prea dure ale faptului de a nu fi rus, mulți cetățeni sovietici au renunțat la propria identitate și au devenit ruși, căsătorindu-se cu rusoaice și renunțând la limba maternă pe care au schimbat-o cu limba de atunci a statului. În mod firesc, timpul i-a transformat pe unii din români în ruși și, mai târziu, în ucraineni. Acum, când statul român face parte din UE, mulți și-au amintit de originile românești și reînvață limba română pentru a se bucura de avantajele pe care cred ei că aceasta ar putea să le ofere.    


Nu este deci de mirare că numai 75% din elevii liceului cu predare în limba română din orașul Cernăuți sunt români, 3% alte naționalități, restul fiind ucraineni. „Limba română e o limbă europeană. Sunt familii mixte unde mai au și o orientare europeană. Prin intermediul copiilor, vor să studieze și părinții româna și le este mai ușor. Anul trecut am deschis două clase paralele, cam 50% erau români și 50%, copii care nu vorbeau română”, ne-a spus directorul liceului. 


Sus