Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / Maghiarii sărbătoresc prin tineretul lor Zilele Báthory din Șimleul Silvaniei (Szilágysomlyó)

Maghiarii sărbătoresc prin tineretul lor Zilele Báthory din Șimleul Silvaniei (Szilágysomlyó)

S-a împlinit 25 de ani de la înființarea Fundației Báthory din Șimleul Silvaniei (Szilágysomlyó), o grupare civică care încă din anii '90 a și-a propus să întroducă orășelul Bathoreștilor în circuitul cultural-turistic european. Fiind una dintre cele mai vechi fundații maghiare din Ardeal de după revoluție, amintirile și poveștile acesteia sunt pe măsură. Atunci. 


Grădina Cetății Báthory - au început reabilitarea complexului, care va deveni ”concurență” pentru castelul Bánffy din Bonțida. Iată cum se pot fructifica elementele istorice comune...

La început, în 1992 numărul jandarmilor era egal cu numărul participanților, primele Zile Báthoy fiind considerate de autorități o manifestație cu risc, deoarece nici cum nu s-a înțeles cum de maghiarii și polonezii sărbătoresc Bathoreștii în România.


                                               Sala primăriei cu oaspeții festivalului

Odată cu informarea societății românești despre principii transilvăneni respectiv regi polonezi ai familiei Báthory, lucrurile s-au liniștit și însăși orașul Șimleu Silvaniei – cu populație românească majoritară – a început să participe la manifestări.


                       Simleul Silvaniei are de mult înscripții bilingve. On oraș tot mai european.

Ceea ce aducea nou această fundație condusă de Széman Péter era conceptul european de înfrățire a orașelor europene pe marginea unor tematici respectiv realități geografice. Șimleul Silvaniei deja în anii 90 a ajuns liderul ”coaliției cultural-turistice Ungaria-România-Polonia” reușind să creeze niște legături (înfrățiri) care au adus orășelului răsunet european.


                                                         Sala mare - lume curioasă

Zilele Báthory au devenit așa de complexe, încât la un moment dat aici s-au întâlnit prima dată cei doi miniștrii unguri ai sănătății din Europa: cel al Ungariei și cel României.

În 2017 o realizare uriașă în acele vremuri: semnarea colaborării ”orășelelor Bathoreștilor”, Șimleul Silvaniei (Szilágysomlyó) și Nyírbátor din Ungaria, la care s-au aderat și alte orășele din Europa.

        

                                     Tineretul maghiar - viitorul maghiar

Zilele Báthory au devenit pas cu pas un festival internațional, la care participă localități și comunități care se leagă de perioada regelui Báthory István, ai principilor transilvăneni Báthory Kristóf, Báthory Zsigmond și Báhory Gábor.

  
           Németh Attila, viceprimarul orașului Nyírbátor și Széman Péter, președintele Fundației Báthory

Aici, la Zilele Báthory, a început în Ardeal revoluția festivalurilor regionale de calitate, întroducându-se în program show-uri cu arme din secolul Bathoreștilor și mai ales majorete.

       
Acum, în 2017 președintele iconic al Asociației Báthory, Széman Péter are și o sărbătoare proprie, deoarece se pregătește să predea ștafeta conducerii acestei imense platforme interregionale europene tinerilor. 

 Majoretele din Nyírbátor. Acest dans festiv aparte se începe încă de la școală, la activități (cercuri) facultative


– A vedea că tinerii sunt de partea ta, ”îți acoperă spatele”, cum spun ei pe limba lor tinerească, este un miracol ardelean. Mulți, mulți tineri maghiari s-au alăturat asociației noastre, nu vom avea probleme de îmbătrinire în structurile de conducere. Și, azi, așa cum se vede, sărbătorim cu steagul maghiar pe primărie și în prezența tinerilor. Sărbătorim prin tineret... – spunea Corbilor Albi Széman Péter, un om de cultură cu aptitudini deosebite în a apropia oamenii de istoria reală a Transilvaniei.Sus