Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / România și Ucraina încurajând minoritățile sale să-și folosească limba maternă la toate nivelele?

România și Ucraina încurajând minoritățile sale să-și folosească limba maternă la toate nivelele?

Parlamentul României atenționează Ucraina, să respecte prevederile convențiilor internaționale relevante, prioritar dispozițiile Cartei europene a limbilor regionale și minoritare. După ani și ani de vorbe goale, iată România este silită să facă referire la această Cartă considerată tabu în această țară, deși este ratificată de mult.

România a semnat această Cartă europenă a limbilor regionale și minoritare – un instrument juridic al Consiliului Europei adoptat în 1992, intrat în vigoare în 1998 – în 1995, și a ratificat-o prin Legea nr. 282 din 6 noiembrie 2007.

România a folosit cu voce tare sloganele acestei Carte în cercurile politice și diplomatice, însă în realitate a început cea mai mare campanie împotriva limbii maghiare din istoria României.


Au fost dați în judecată zeci de primării pentru înscripții tradiționale, care nu corespundeau mot a mot cu expresiile juridice ale secolului 21, s-au început procesele pentru înscripții bilingve. Mass media s-a aruncat pe subiect, lovind zilnic în maghiari, fără a explica societății, că ceea ce cer maghiarii este garantat de legi, de Carta europeană a limbilor regionale și minoritare.

Așa s-a ajuns la psihoza antimaghiară generalizată care a culminat cu patriotul care nu a primit mititei și muștar în Odorheiul Secuiesc și găștile care au atacat la Cluj maghiarii ieșiți la aer liber cu familiile lor. 

Și iată, acum, România pomenește de Carta europenă a limbilor regionale și minoritare legat de Ucraina cea democratică și însetată de occidentalizare.

Acum ce să înțelegem prin acest gest oficial? Se schimbă ceva în România? Oricum va fi greu să se explice în țară, cum de în 10 ani (2007/2017) România nu a respectat Carta europeană a limbilor regionale și minoritare, iar acum cere acest lucru Ucrainei… 
 
Sus