Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / Kalotaszeg – societatea maghiară se clădește în fața noastră, cu tinerii în frunte

Kalotaszeg – societatea maghiară se clădește în fața noastră, cu tinerii în frunte

Despre satele ungurești din Ținutul Călatei (Kalotaszeg) se vorbește puțin în ultimii ani. Această zonă pitorească care se întinde între Cluj și Huedin, este locuită de români și maghiari, multe din sate însă fiind și azi cu majoritate maghiară. Acestea din urmă sunt în general localități care încep să semene tot mai mult cu comunele din Occident.


Odată cu înrădăcinarea strategiei de supraviețuire a maghiarilor într-o România care s-a împotmolit ireversibil în calea sa spre occidentalizare, maghiarii au început să-și clădească propria lor societate autonomă.


Printre miile de proiecte care încurajează afirmarea maghiarilor ca și cofondatori ai României actuale se găsește și cel care să refacă legăturile civice și geografice între satele care au aparținut cândva aceleiași regiuni etnografice.


Circa 40 de sate fac parte din Ținutul Călatei (Kalotaszeg), toate având caracter maghiar ori prin arhitectură specifică (turnuri cu patru fiale) ori prin port inconfundabil, bogat în ornamente și culori.

Ca un semn al unității și autoorganizării tradiționale a maghiarilor din Ținutul Călatei (Kalotaszeg), duminica a avut loc primul marș popular al reprezentanților satelor din acest ținut. Unele localități fiind ori dispărute ori total asimilate, numărul delegațiilor era în jur de 20.


Cei care și-au asumat răspunderea de a ieși în stradă pentru a atenționa societatea românescă despre planurile lor de a rămâne acasă și de a nu pleca în alte țări pentru a găsi speranță în viitor, erau majoritatea tineri.

Da, societatea maghiară se clădește în fața noastră. Cu tinerii în frunte...

Sus