Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / Librăria Eminescu din Cernăuți cu literatură maghiară modernă tradusă în limba română

Librăria Eminescu din Cernăuți cu literatură maghiară modernă tradusă în limba română

Librăria Românească din Cernăuți se găsește în frumosul centru al Cernăuți-ului în aceeași clădire cu o cafenea elegantă, parcă dinadins așezată una lângă cealaltă, formându-se astfel o vecinătate familială, caracteristică lumii culturale moderne. Librăria pareincomparabil mai bine aprovizionată, decât multe librării orășenești din România.


Supriză enormă pentru mine în Librăria Eminescu din Cernăuți: văd pe rafturi literatură maghiară modernă tradusă în limba română... Un fenomen rar întâlnit în România, unde sunt frecvente cazurile, când unele anticariate sau librării orășenești sau comunale nu știu cum ”să scape” de cărțile de acest gen, și... se vinde la kilogram ca maculatură.

Este vorba de ”intereuropeanul” Attila F.Balázs, prozator născut la Târgu Mureș, devenin apoi un simbol al interpunerilor culturale europene, fiind redactor la reviste maghiare din Slovacia, membru al Uniunii Scriitorilor Români, a Uniunii Scriitorilor Maghiari și Grupul Scriitorilor Maghiari din Slovacia.


Și-a început cariera ca bibliotecar la Miercurea-Ciuc, a trecut pe linia editurilor, a devenit adeptul ”transeuropenismului”, și iată, îl găsesc la Cernăuți pe raftul Librăriei Românești Mihai Eminescu. Este o mare bucurie, ba mai mult, o satisfacție mie, maghiarului dinTransilvania, care știe ce înseamnă să fi legat de mai multe meleaguri, țări și societăți – având o singură limba maternă: maghiara.
De vizitat această librărie românească din Cernăuți!Sus