Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / 1918-2018. Soarta maghiarilor din România iarăși se leagă de matematică

1918-2018.  Soarta  maghiarilor din România iarăși se leagă de matematică

O inițiativă cetățenească europeană este o invitație adresată Comisiei Europene de a propune legislație pe probleme în care UE are competența de a legifera. O inițiativă cetățenească trebuie să fie susținută de cel puțin un milion de cetățeni ai UE, provenind din cel puțin 7 state membre din cele 28. În fiecare din aceste 7 state membre este nevoie de un număr minim de semnatari.

Răspunsul, care va fi dat sub forma unei comunicări, va fi adoptat oficial de Colegiul comisarilor europeni și publicat în toate limbile oficiale ale UE, apoi este demarată procedura legislativă obișnuită: propunerea Comisiei este prezentată organelor legislative (în general Parlamentul European și Consiliul sau, în unele cazuri, doar Consiliul). Dacă este adoptată, aceasta devine lege.
 Una dintre inițiativele care vor ajunge în fața Comisiei Europene în 2018 are titlul de Minority SafePack – un milion de semnături pentru susținerea diversității în Europa și este inițiată de Uniunea Federativă a Naționalităților Europene, al cărei lideri sunt Vincze Loránd (UDMR), Daniel ALFREIDER, Südtiroler Volkspartei (SVP), Bernhard ZIESCH, Domowina, Gösta TOFT, Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN), Olga MARTENS, Internationaler Verband der Deutschen Kultur (IVDK), Dieter Paul KÜSSNER, Sydslesvigsk Forening (SSF), Halit HABIPOGLU, Avrupa Bati Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) si Britta Tästensen, President of Youth of European Nationalities (YEN) German Minority in Denmark.

 
    

Acești lideri reprezintă toate minoritățile europene autohtone care se intereseză de viitorul lor și nu vor să ajungă pe calea dispariției respectiv asimilării. Alianța acestor minorități autohtone reprezintă actualmente o forță serioasă și mai ales pragmatică a UE.

Inițiativa a picat din motive politice, ajungând pe masa Curții de Justiție a Uniunii Europene din Luxemburg, unde procesul a fost câștigat însă de minoritățile autohtone europene.

Astfel în acest an 2017 a început iarăși colectarea semnăturilor pentru Minority Safe Pack, care va aduce în 2018 extinderea legilor minoritare occidentale și în România, dispărând astfel treptat problemele” referitoare la niște drepturi de bază, cum ar fi folosirea steagurilor regionale și naționale, dreptul la administrare, dreptul la învățământ în limba maternă.

Iată, 2018 va fi sărbătoare nu numai pentru români și sași, ci și pentru maghiari, obținând și ei în totalitate drepturile minoritare promise de tânăra Românie. 


Desigur ar fi fost mult mai simplu, ca România să-și respecte semnăturile pe Carta Limbilor Regionale și Minoritare – un document ratificat cu mare fast de România –, un document în care statul român se angajează nu numai să ocrotească limba minorităților, ci chiar să încurajeze pe acestea, să-și folosească limba, să nu-și uite.. 

Cele două slogane referitoare la folosirea limbii au fost ani de zile speranța maghiarilor… Până ce nu s-a început hăiturea limbii maghiare.


În aceste zile a început colectarea semnăturilor și la germanii din Polonia, iar ”Minority Intergroup of the European Parliament in Strasbourg” aderă la inițiativă.

Soarta maghiarilor, iată, a doua oară se leagă de matematică. După pierderea Primului Război Mondial s-a evocat numărul lor scăzut în anumite părți ale Monarhiei Austro/Ungare (50,40,30, 20,10 la sută), iar acum se adună zilnic numărul semnăturilor pentru Minority Safe Pack – 100 000, 200 000… un million…Sus