Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / Corbii Albi între românii din Regiunea Cernăuți, acordând o bursă de 100 dolari pentru un student român

Corbii Albi între românii din Regiunea Cernăuți, acordând o bursă de 100 dolari pentru un student român

În frumoasa sală a Societății pentru Cultură Românească "Mihai Eminescu" din centrul istoric al Cernăuțiului, s-a împlinit în 8 septembrie 2017 visul Corbilor Albi de a creea legături viabile dintre reprezentanții de seamă ai comunității românești din Regiunea Cernăuți (Nordul Bucovinei, Ținutul Herța, Nordul Basarabiei) și echipa de teren a portalului www.corbiialbi.ro.


Întâlnirea a fost mai mult decât interesantă, din cei treizeci de participanți luând cuvântul 6 personalități ai acestei regiuni, întrebându-i pe Corbii Albi – reprezentați de profesorul Aurelian Lavric din Chișinău, jurnalista Mirela Cara din Sfântu Gheorghe și președintele Szabó Csaba al Asociatiei Clubul Media Corbul Alb – despre relațiile româno-maghiare respesctiv româno-ucrainiene.


S-a discutat despre relațile dintre Ungaria (ca Țară Mamă) și toți maghiarii din lume, analizând aceste relații dinamice și în prisma politicii României față de comunitățile autohtone românești din jurul României actuale. S-a arătat un interes real față de atitudinea României legată de noile proiecte de legi ale învățământului din Ucraina, care desființează practic sistemul școlilor românești din Ucraina. 


– România va face tot posibilul ca acest proiect de lege al învățământului să nu primescă contur legal – spunea în alocuțiunea sa consulul României la Cernăuți, Edmond Neagoe.


Cei prezenți au recunoscut noutatea absolută a prezenței Corbilor Albi în regiunea Cernăuți și mai ales ideea conform căreia românii pot fi reprezentați de un român din Republica Moldova, o româncă din Ținutul Secuiesc și un maghiar din Cluj/Kolozsvár. 
În cadrul acestei întâlniri oficiale a fost înmânat și celebra Diplomă de Fidelitate a Corbilor Albi, care înseamnă nu numai dreptul de a fi colaborator al portalului www.corbiialbi.ro, ci și o bursă lunară de 100 de dolari.

Sus