Miercuri, 13 Noiembrie 2019
Miercuri, 13 Noiembrie 2019


Kontakt / Maghiarii serbează prin unitate începutul anului școlar al învățământului în limba maternă 2017-2018

Maghiarii serbează prin unitate începutul anului școlar al învățământului în limba maternă 2017-2018

Anul acesta învățământul maghiar din România sărbătorește începutul anului școlar 2017-2018 la Brașov, în data de 9 septembrie. Vor fi prezenți dascălii secțiilor și școlilor maghiare, delegații guvernului din Budapesta, liderii confesiunilor maghiare, oameni de seamă al culturii și societății maghiare. Vor fi premiați dascăli tineri și mai în vârstă, vor fi prezenți liderii asociațiilor pedagogice maghiare din regiune. 


Prezența președintelui Kelemen Hunor la această deschidere arată unitatea maghiarilor, care luptă în continuare pentru aplicarea legii învățământului în România.

Serbarea este umbrită însă de problemele liceului catolic maghiar din Târgu Mureș, unde anul școlar va începe cu ieșirea maghiarilor în stradă, protestând împotriva deciziilor de a îngreuna funcționarea acestui institut maghiar. 


Protestul va avea loc în 6 septembrie și va avea ca lider chiar pe arhiepiscopul romano-catolic din Alba Iulia, Jakubinyi György, cel mai stimat lider al societății maghiare, care prin prezența sa atrage atenția lumii că în România problema maghiarilor este departe de a fi rezolvată.


Protestul din 6 septembrie este așteptat cu mare interes de presa internațională deoarece ieșirea unui arhiepiscop în stradă pentru drepturile unor minorități este o noutate absolută în Europa, mai ales în UE, unde drepturile omului sunt considerate sacre.

Deci un început de an greu pentru învățământul maghiar din România. Dar nu primul an greu și nici ultimul...

Serbarea de la Brașov (9 septembrie) se va termina cu imnul maghiarilor. Mulți speră, că protestul de la 6 septembrie din Târgu Mures își va atinge scopul și elevii își vor putea continua studiile în acest institut, fiind aprobate și cererile de înscriere ale celor peste 100 de elevi în clasele de început de ciclu de învățământ.Sus