Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / România cu sute de mii de oameni cu două fețe și sute de mii cu două drapele

România cu sute de mii de oameni cu două fețe și sute de mii cu două drapele

„Noi trebuie să fim inițiatori ai dialogului cu majoritatea românească. Acest dialog, însă, trebuie să fie unul sincer. Poate că îi va deranja pe unii, dar este necesar ca noi să putem spune ceea ce credem despre ultimii 100 de ani, dar și majoritatea românească să își exprime sincer gândurile și temerile legate de dezideratele comunității maghiare. Dacă vom reuși să vorbim deschis despre tot ce ne îngrijorează, dacă va fi garantat cadrul legal pentru ca nouă să ne fie bine să trăim liniștiți, ca maghiari în România, cu siguranță va crește și nivelul de încredere dintre cele două comunități. Fără încredere, va fi dificil să construim împreună proiecte de viitor”, a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor, vineri, 25 august, în cadrul dezbaterilor desfășurate cu ocazia taberei de politică pentru tineret, organizată de UDMR și MIERT în localitatea Sub Cetate, județul Harghita.

Este de salutat atitudinea UDMR-ului de a promova dialogul sincer în societatea din România. A spune, pe alb și negru că maghiarii nu au ce serbători de 1 Decembrie nu este ceva absolut original, deoarece anul trecut întreaga diplomație maghiară a boicotat în mod oficial sărbătoarea României. Acum practic asistăm la ”apariția” unui alt adevăr, care pentru milioane de oameni este iarăși o noutate și anume unitatea maghiarilor de pe mapamond, o unitatea care este întărită semnificativ de primirea cetățeniei maghiare de toți maghiarii care pot demonstra că între părinți sau bunici se găsesc persoane care au fost cândva cetățeni ai Ungariei istorice.

        

Majoritatea maghiarilor din România sunt cetățeni dubli: sunt cetățeni români prin naștere și cetățeni maghiari prin redobândire. Deci majoritatea maghiarilor din Transilvania – cetățeni maghiari – au jurat și pe constituția maghiară, pe steagul maghiar, pe imnul maghiar. Fiecare maghiar are foaia sa de repatriere, care are pe verso jurământul, prin care fiecare jură să respecte Ungaria, să apere națiunea maghiară.

Toate acestea s-au întâmplat și se întâmplă datorită acordurilor dintre Ungaria și România respectiv în spiritul legilor UE. Stăm deci față în față cu o Românie în care trăiesc sute de mii de oameni, care s-au născut aici, dar sunt cetățenii a două țări: România și Ungaria.

Acești oameni – cetățenii dubli – fac parte astfel din națiunea maghiară, având cetățenie română și maghiară. Pentru un maghiar din România tricolorul este un drapel pe care îl stimează, fiind steagul țării unde își trăiește viața. Roșu-alb-verde este însă steagul națiunii de care aparține.

Iată încă un adevăr care ”apare”, devenind surpriză pentru milioane de oameni.

Deci are dreptate Kelemen Hunor, când inițiază dialog sincer. Problema mare este însă căutarea acelui punct de la care am putea începe dialogul. Subinformarea maselor este așa de mare, încât nici nu știi de unde să începi acest dialog. Cu ce să începi? Cu tratatele, cartele, înțelegerile bilaterale semnate de România? Dialogul pe argumente este pe calea dispariției, ura devenind argument în România.

Fățărnicia patriotardă – din ambele tabere – este de a dreptul tragicomică. Nu îl invidiez pe Kelemen Hunor, care s-a avântat în această aerisire a mediului politico-istoric al României. Nu el ar fi trebuit să înceapă această aerisire, dar iată, ca și în 1956, 1989, maghiarii își întind mâna. Să vedem cum va primi societatea românescă această întindere de mână. Să recunoaștem însă, că nici românilor nu le este ușor. Sunt mulți români de bine, care doar atât înțeleg din acest articol, că în România sunt sute de mii de oameni cu două fețe și sute de mii de oameni cu două drapele.Sus