Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / Familiile maghiare tinere raportează la Kolozsvár (Cluj): suntem bine, suntem prezenți, nu vrem să plecăm!

Familiile maghiare tinere raportează la Kolozsvár (Cluj): suntem bine, suntem prezenți, nu vrem să plecăm!

Anul 2017 găseste societatea maghiară cu Zilele Culturale Maghiare transformate încetul cu încetul într-un megafestival cultural-identitar, la care zeci de mii (!) de maghiari participă ca spectatori, organizatori, prezentatori de valori autentice sau voluntari. 

Prezența tot mai accentuată și cu o ședere tot mai lungă a politicienilor din Ungaria la astfel de manifestări, precum cele de la Kolozsvár (Cluj), pun într-o lumină și mai favorabilă angajamentele guvernului maghiar, care consideră toți maghiarii din lume părti ale națiunii maghiare, și alocă sume uriașe pentru a sprijini construirea grădinitelor, școlilor, internatelor maghiare, precum și societatea maghiară civilă. 


Prezența totală a peste 500 de copii la ”atelierele viitorului maghiar” organizate la Sétatér (Parcul Central), a surprins nu numai organizatorii, ci chiar pe o bună parte a părintilor, care gândindu-se la apatia și tendința de imigrare a familiilor tinere din România, erau convinși că și societatea maghiară din Kolozsvár (Cluj) va resimți pe deplin această realitate crudă. Iată, nu s-a întâmplat așa, și familiile maghiare tinere raportează celor sceptici: suntem bine, suntem prezenți, nu vrem să plecăm.


Se schimbă încetul cu încetul și raportarea organizațiilor maghiare la realitățile României, liderii acestor ONG-uri lansând fel și fel de proiecte pentru a ajuta familiile tinere să-și găsească drumul vieții, nu în Italia sau Spania, ci pe meleagurile natale. 


Dintre proiectele lansate recent, cele mai interesante sunt legate de înlesnirea accesului familiilor la fecundația în vitro, o procedură costisitoare în România. Sloganul lor este Én is akarok gyereket! (Și eu vreau copil!). 


Unul dintre activiștii asociației respective (Áldás, népesség!) ne-a relatat despre uimirea lor, când au văzut că societatea maghiară din România este deschisă la astfel de proiecte – atât minți deschise cât și… portofele deschise, pentru sponzorizări.

Sus