Luni, 18 Noiembrie 2019
Luni, 18 Noiembrie 2019


Kontakt / Eleganța unității maghiarilor – la Zilele Culturale Maghiare din Cluj

Eleganța unității maghiarilor – la Zilele Culturale Maghiare din Cluj

Iată, a avut loc și deschiderea festivă a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj-Kolozsvár. Manifestarea s-a caracterizat prin eleganță și unitate identitară totală. În sală, erau prezenți toți reprezentanții de seamă ai societății maghiare din Transilvania – episcopii maghiari, toți liderii politici ai formațiunilor mai mari și mai mici ai maghiarilor, reprezentanții Parlamentului Ungar, evenimentul devenind o adevărată demonstrație pașnică, ce a subliniat o dată în plus unitatea și identitatea maghiarilor de pretutindeni. 


Această sală plină a fost și un răspuns ferm pentru cei care au încercat să demonstreze României că între maghiari și reprezentanții lor – civici, religioși și politici – ar exista o discrepanță.

Eleganța a fost principala caracteristică și a discursului președintelui UDMR Kelemen Hunor, care a fost și este atacat de presă și de lumea politică pentru sinceritatea lui și pentru felul în care spune lucrurilor pe nume.


”În această zi sărbătorim cultura noastră, cultura maghiară. Aici, la Cluj, în Transilvania, eu în fiecare zi trăiesc în această cultură, așa cum trăim noi toți, cei peste un milion de oameni, în comunitatea maghiară. Aceste zile culturale maghiare sunt puțin diferite de cele din alte orașe maghiare din Ungaria, Voivodina, Slovacia, Serbia sau Ucraina. Sunt zilele culturale maghiare din Transilvania, cu tot ceea ce reprezintă acestea în 2017. Există, totuși, unele asemănări lingvistice, culturale, părți comune ale istoriei și ale identității noastre, pentru care trebuie să luptăm și să depunem tot efortul pentru a le păstra și de o parte și de alta a graniței” – spunea președintele UDMR. 


                                                       In memoriam Kodály Zoltán

Prezența liderilor partidelor maghiare opozante la deschidere a fost iarăși un gest de solidaritate față de vasta campanie antimaghiară din ajunul centenarului de la 1 Decembrie.

”Noi nu ne dorim soarta sașilor. Noi nu dorim ca liderii noștri să se românizeze și să devenim o comunitate de câteva mii. Noi nu vrem ca identitatea noastră să se manifeste odată pe an, în cadrul unor festivale etnic-nostalgice cum a fost cea de la Sibiu” – spunea Toró T.Tibor președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).


                                                                    ***

Început într-o eleganță desăvârșită, Zilele Culturale Maghiare se vor încheia pe 20 august, tot într-o ambianță elegantă, prin prezentarea operetei Sylvia (Csárdáskirálynő) în aer liber, cu concursul a 120 de artiști și figuranți de la Teatrul de Operetă din Budapesta.


                                           Kálmán Imre: Csárdáskirálynő (Sylvia)

20 august este propriu-zis ziua de naștere a orașului Kolozsvár. Regele Carol de Anjou conferea Clujului, pe 19 august 1316, statutul de „oraș”, civitas – deci nu e de mirare că maghiarii consideră, că prezența lor la aceste manifestări este și o obligație morală. 


Sus