Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019
Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019


Kontakt / Ungurii își sărbătoresc existența pe meleagurile natale printr-un festival cultural uriaș

Ungurii își sărbătoresc existența pe meleagurile natale printr-un festival cultural uriaș 

Săptămâna Culturală Maghiară de la Cluj a devenit cel mai important festival civic al României. 

   

De obicei în ultima zi a săptămânii culturale se adună publicul în număr maxim, în jur de 30 000 de oameni, savurând concertul de gală din centrul Clujului, la care sunt prezenți invitați oficiali din Ungaria, oferând publicului catharsisul cântării în comun a imnului maghiarilor în spațiu public.


Interesantă și evoluția caracterului acestui festival, ”spectatorii” de la începuturile acestei manifestări transformându-se în... adevărați participanți. Acest salt calitativ a schimbat uriașul festival cultural într-unul familial, în care toți cei care participă se cunosc sau simt nevoia de a face cunoștință cu ceilalți.

În acest an programele festivalului nu mai încap pe broșuri simple, fiind nevoie de un caiet întreg pentru a informa clujenii despre sutele de activități de anvergură mai mică sau mai mare. 


Încă din anul 2012 s-a observat prezența vizibil crescută a tinerilor și mai ales a copiilor la acest eveniment, existând programe în care chiar domină familiile cu copii mici, sugerând că societatea maghiară din România a început să ia rădăcini nu numai prin vorbe ci și prin fapte.


Zilele Culturale Maghiare din Cluj au devenit deci un deliciu al familiilor. Cei care au fost prezenți de exemplu la parada călăreților din Dâmbul Rotund, după masa au avut cu ce continua educația distractivă a celor mici, vizitând expoziția fotografului-scafandru din Miskolc, Dombóvári Tibor, făcănd cunoștință cu viețuitoarele mărilor și oceanelor.


Sute și sute de manifestări, unele mai mici, altele mai mari.

Iată, 2017 a adus pentru clujeni un festival, în care 90 la sută din maghiarii din Cluj sunt prezenți în diferite ipostaze. Unii își arată activitatea civică, alții se prezintă prin creativitate iar ceilalți sunt – nu spectatori simpli ci – participanți activi, empatici.


E bine să fii maghiar în aceste zile în Cluj. De fapt prin aceste nuanțe și detalii atelierești -civice își arată fața reală acea societate maghiară din România, care pune bazele unei existențe stabile, sugerând maghiarilor că viitorul lor este nu în Italia, Spania, ci acasă.

Acasă, pe meleagurile natale.


Sus