Sâmbătă, 24 August 2019
Sâmbătă, 24 August 2019


Kontakt / Despre Centenar și toleranță

Despre Centenar și toleranță

Cu pași repezi se apropie Centenarul Unirii și, se putea altfel?, exponențial, se tensionează relațiile româno-maghiare din Ardeal. Se tensionează doar la nivel politic, căci cele două etnii conviețuiesc aici de sute de ani fără probleme majore. Politicienii, de ambele părți, fac un joc murdar, poate-poate mai câștigă niscaiva capital politic. Discursurile naționaliste penibile, fără minimum de suport istoric, evocă neîncetat momentele de tensiune dintre cele două etnii, de parcă de aproape un mileniu noi aici ne-am scos ochii permanent.

Dar nimeni nu vorbește despre puterea și importanța Transilvaniei în Imperiul Austro-Ungar. Putere dată de extraordinarul multiculturalism al unei istorii comune a mai multor nații în acest spațiu, unde românii, ungurii, sașii și țiganii și-au acceptat fiecare celuilalt valorile spirituale, construind un exemplu de toleranță în Europa. În 1568, Dieta Transilvaniei emite Edictul de la Turda, promulgat de Ioan Sigismund Zápolya, principele Transilvaniei, care proclama libertatea conștiinței și a toleranței religioase pentru cetățenii Transilvaniei. 

Este primul act de acest fel din istoria Europei moderne. Conform Edictului, nicio persoană nu putea să fie dezavantajată din cauza confesiunii sale, și nimănui nu i se putea impune o credință sau alta, deoarece credința ne vine de la Dumnezeu. 
     

Edictul de la Turda nu precizează în particular nicio confesiune religioasă, ceea ce a purtat la conflicte între diferite confesiuni protestante. Sigur, au urmat vremuri grele, în care au suferit îndeosebi ortodocșii, impuse de istorie, de contextul politic regional sau de aroganța unor stăpâni vremelnici. Important e că aici, în Transilvania, s-a clădit o țară a toleranței și multiculturalismului.

Nu am auzit vreun politician vorbind despre lucrurile bune ce le-au făcut românii, maghiarii și sașii în Transilvania, ei vorbesc doar de atrocitățile comise de niște grupuri, care de cele mai multe ori nu erau transilvănene, în cele două războaie sau în mai multe revoluții. Și atunci, cine are interesul ca Sărbătoarea de anul viitor să fie una a urei și a violenței, în locul uneia frumoase și multiculturală? 

Bineînțeles că unii politicieni, români și maghiari, care își construiesc cariera pe minciună, alimentând populația cu frustrări îndoctrinate de mai multe regimuri. Pentru acești politicieni istoria Transilvaniei nu există, ei dorind doar ură și intoleranță etnică. Pentru că doar așa ei pot avea adepți.

Centenarul Unirii va găsi Transilvania plină de indolență și minciună, caracteristici ce nu le-a cunoscut până în anul 1918.

Originalul vezi AICI
Sus