Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / Maghiarii continuă să clădească – mai e de lucru

Maghiarii continuă să clădească – mai e de lucru

După sfârșitul Primului Război Mondial și schimbarea granițelor, societatea reformată din Transilvania s-a transformat într-o instituție specială, care avea rolul nu numai de a evangheliza, ci și de a reprezenta maghiarii ajunși minoritari fără voia lor. Conducătorii au conștientizat repede că fără învățământ maghiar propriu soarta minorității maghiare se va pecetlui cu timpul. 


                                                              Foto: Kiss Gábor

Astfel la apelul episcopului Makkai Sándor, societatea maghiară a făcut un uriaș sacrificiu pentru a clădi o școală cu predare maghiară. S-au adunat cei 5 milioane de lei din donații și la 30 mai 1926 s-a așezat piatra de temelie a școlii. Această zi a devenit ziua de sărbătoare a școlii Apáczai Csere János din Cluj-Kolozsvár, un elegant liceu maghiar al orașului actual.


În 1926 s-au făcut planurile școlii în așa fel, încât la un moment mai favorabil să se poată extinde clădirea. Nu prea credea nimeni în anul 1926 că va sosi momentul când, societatea maghiară din Transilvania – în frunte cu Episcopia Reformată a Ardealului – s-ar putea să se găsească într-un stadiu moral și financiar așa de bun, încât planurile din 1926 să fie îndeplinite pe deplin.


Și iată, voința de a exista și a trăi mai bine pe meleagurile natale, se arată în toată amploarea ei în Cluj-Kolozsvár, unde duminică, 30. Iulie 2017 – după 91 de ani de așteptări și speranțe -se așează piatra de temelie a noii aripi a școlii, în care vor funcționa 8 săli de clasă și alte anexe.

Eroul principal al evenimentului este Episcopia Reformată a Ardealului, care a profitat de retrocederea acestei clădiri de către stat, și a formulat un plan elegant de a sărbători cei 500 de ani de protestantism european (1527, Luther) prin clădirea aripei lipsă încă din 1926.Depunerea pietrei de temelie a avut loc în cadrul unei festivități solemne, la care au participat nu numai procursorii acestui proiect, dar și foști elevi ai liceului.

Mesajul evenimentului a fost puternic: maghiarii – deși pare că luptă cu morile de vânt a neputinței și delăsării generale –  nu au terminat încă clădirea orașului și a Transilvaniei. Iată, mai e de lucru...Sus